Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Scandalul din CSM continuă. 7 membri cer Plenului să revină asupra Hotărârii prin care i-a fost prelungit mandatul lui Bogdan Mateescu

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 13 ianuarie 2022

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au anunțat joi, 13 ianuarie, că au formulat o plângere prealabilă prin care solicită Plenului CSM să revină asupra hotărârii prin care mandatul lui Bogdan Mateescu a fost prelungit până la alegerea unui nou președinte.

În virtutea rolului constituţional şi al atribuţiilor de serviciu conferite de lege, noi, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, avem obligaţia şi responsabilitatea, atât faţă de sistemul judiciar cât şi faţă de societate, de a realiza toate demersurile necesare pentru a stopa orice formă de nelegalitate”, se arată într-un comunicat de presă transmis de cei 7 membri ai CSM.

Aceștia consideră că Hotărârea Plenului CSM din 16 decembrie, în urma căreia mandatul președintelui CSM, Bogdan Mateescu, a fost prelungit, este nelegală și de natură să creeze efecte juridice nedorite prin care ar putea fi generat un precedent periculos în sistemul judiciar.

Din aceste motive, astăzi am demarat procedurile legale formulând plângere prealabilă prin care solicităm Plenului CSM să revină asupra hotărârii pe care o apreciem nelegală. Procedura în fata instanței este una de durată, o hotărâre definitivă putând fi pronunţată chiar după expirarea mandatului acestui consiliu”, potrivit sursei citate.

Cei 7 membri CSM susțin că majoritatea din Plen nu a dat dovadă de o minimă disponibilitate de a le asculta argumentele.

Cu toate că soluțiile se adoptă de o majoritate și că toți trebuie să le respectăm, în situația în care doar numărul de voturi, nu și tăria argumentelor susțin o soluție, este necesară obținerea unui consens între membrii Consiliului”, susțin aceștia.

Mai mult, aceștia le solicită magistraților din țară să evalueze, în cadrul adunărilor generale, activitatea fiecărui membru ales din CSM.

După ce am fost aleşi, fiecare dintre noi reprezentăm toate eşantioanele sistemului judiciar şi este nevoie ca fiecare coleg, de la toate instanțele și parchetele, să îşi spună părerea cu privire la fiecare dintre noi, pentru că fiecare îi reprezentăm pe fiecare. Nu cerem o procedură de revocare a cuiva, ci de evaluare a activităţii noastre, asumându-ne, noi semnatarii acestui comunicat, judecata colegilor noştri”, este concluzia comunicatului de presă transmis de cei 7 membri CSM.

Context

Scandalul din CSM este departe de final. Marții, 11 ianuarie, o ședință a plenului nu s-a putut desfășura, întrucât cei 7 membri ai forului au decis să nu participe, în semn de protest față de majoritatea din Consiliu.

Până acum câteva săptămâni contracandidate pentru șefia CSM, judecătoarele Andreea Chiș și Gabriela Baltag au format o alianță de conjunctură, alături de Mihai Bălan, Evelina Oprina, Cristian Mihai Ban, Tatiana Toader și Florin Deac, din cauza nemulțumirilor legate de interimatul conducerii.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Andreea Chiș l-a acuzat pe Bogdan Mateescu, fostul președinte și totodată cel care a fost votat pentru a asigura interimatul, că ocupă ilegal această funcție. În opinia sa, interimatul ar trebui asigurat de vicepreședintele instituției, procurorul Florian Deac.

La rândul lor, judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina acuză că hotărârea plenului prin care Bogdan Mateescu asigură interimatul contravine prevederilor Constituției.

„Din punctul nostru de vedere, (n.r. – hotărârea prin care Bogdan Mateescu asigură interimatul) este neconformă cu prevederile constituţionale şi legale şi generează o serie de vulnerabilităţi, cu importante consecinţe pe planul tuturor raporturilor şi relaţiilor în care se manifestă Consiliul Superior al Magistraturii”, au opinat cele două judecătoare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *