Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Scandal la dezbaterile pe proiectul privind certificatul verde / Comparație cu Germania nazistă și schimb de replici între deputați

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 8 noiembrie 2021

Parlamentarii AUR au făcut din nou scandal, cu ocazia unor dezbateri privind proiectul de lege pentru obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Luni, 8 noiembrie, a avut loc şedinţa comisiei de sănătate, care s-a reunit pentru a lucra la amendamentele depuse la acest proiect. 

Co-preşedintele AUR George Simion i-a acuzat pe cei din comisia de sănătate că încearcă să discute amendamentele la proiectul de lege pe repede înainte, pentru ca proiectul să fie votat cât mai repede, deşi termenul limită pentru depunerea amendamentelor este 12 noiembrie.

„Ce facem domnule Rafila cu cei care au anticorpi, cum sunt eu, că mi-am făcut test. O să ziceţi mâine poimânine că nu mai am acces în Parlament?”, a întrebat Simion, citat de News.ro. Social-demcoratul a răspuns negativ, adăugând că așa ceva este interzis de Constituţie.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis luni, 8 noiembrie, urgentarea procesului legislativ în comisii şi introducerea pe ordinea de zi a plenului, sub rezerva primirii raportului, a acestei propuneri legislative. Solicitarea a venit din partea grupului parlamentar al USR.

De menționat este că deputatul PNL Nelu Tătaru, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a cerut plenului să aprobe ca această comisie să lucreze astăzi, în paralel cu plenul, pentru a dezbate proiectul privind certificatul verde. Propunerea a fost aprobată cu 184 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 12 abţineri.

Ulterior, circul s-a mutat în plenul Camerei Deputaților. George Simion l-a acuzat pe Ioan Cupșa (PNL) că este în stare de ebrietate. De menționat este că Simion nu a purtat mască de protecție, deși portul acesteia este obligatoriu în interior, dar și în aer liber.

„Nu e bine să fiţi în stare de ebrietate când sunteţi în plenul Parlamentului, domnul Cupşa. (…) Respectăm sala, dar respectaţi şi voi pe cei care v-au votat şi respectaţi Regulamentul Camerei Deputaţilor care spune că trebuie anunţaţi cu 24 de ore înainte membrii comisiei, înainte să faceţi respectiva comisie. De ce neapărat trebuie să se ţină şedinţa de Comisie de sănătate în acelaşi timp cu şedinţa de plen?”, a declarat George Simion.

În replică, liberalul a punctat că „starea de ebrietate este temporară. Trece. Nimicnicia însă, micimea caracterului – este imposibil”. Schimbul de replici poate fi urmărit în clipul de mai jos:

Comparație cu Germania nazistă

Un deputat al minorităţilor naţionale, Andi Grosaru, a criticat documentul, comparându-l cu certificatul introdus de Adolf Hitler prin care deţinătorul trebuia să arate că e de origine ariană.

„Adolf Hitler a introdus un document prin care deţinătorul trebuia să dovedească că este de origine ariană. Acest certificat digital care se introduce nu face altceva decât să copieze şi să aducă exact aceleaşi practici pe care în trecut cineva le-a făcut. Toţi cei care vor folosi acest paşaport nu vor face altceva decât să aplice şi să introducă practica eugenică, care este interzisă de către Carta Europeană a Drepturilor Omului. Drept urmare, înainte să votaţi aşa ceva, să vă mai gândiţi”, a afirmat Andi Grosaru, la dezbaterile din plenul de luni al Camerei Deputaţilor, conform sursei citate.

Conform informațiilor Mainnews.ro, săptămâna viitoare proiectul ar urma să ajungă la vot final în plen.

Proiect de lege vital pentru stimularea vaccinării

Acest proiect de Lege, printre inițiatorii căruia se află și prim-ministrul interimar, Florin Cîțu, prevede ca accesul la locul de muncă pentru angajații din sistemul de sănătate să fie permis doar pe baza certificatului verde digital al Uniunii Europene.

Prima cameră sesizată, Senatul, a respins săptămâna trecută acest proiect de act normativ, căruia îi fuseseră adăugate mai multe amendamente prin care obligativitatea ar fi fost extinsă pentru toți bugetarii și angajații din sectorul privat care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Certificatul COVID se eliberează în următoarele condiții:

– dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

– dacă o persoană se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;

– dacă o persoană are un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/scandal-la-dezbaterile-pe-proiectul-privind-certificatul-verde-comparatie-cu-germania-nazista-si-schimb-de-replici-intre-deputati/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/scandal-la-dezbaterile-pe-proiectul-privind-certificatul-verde-comparatie-cu-germania-nazista-si-schimb-de-replici-intre-deputati/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/scandal-la-dezbaterile-pe-proiectul-privind-certificatul-verde-comparatie-cu-germania-nazista-si-schimb-de-replici-intre-deputati/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *