Scădere istorică a consumului de gaze în Europa anului 2023: cel mai redus nivel din ultimul deceniu
Consumul de gaze în Europa a înregistrat o scădere semnificativă în 2023, conform unui raport recent publicat de Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA). Inclusiv în UE, Marea Britanie, Norvegia și Turcia, consumul total a atins 452 de miliarde de metri cubi, o cifră substanțial mai mică decât nivelul din 2014, care se situa la 472 de miliarde de metri cubi.
Evoluția reprezintă cel mai redus nivel al consumului de gaze naturale în Europa din ultimii zece ani, subliniind o tendință de schimbare în dinamica energetică din regiune. Datele mai indică o creștere a măsurilor de eficiență energetică și o intensificare a adoptării surselor de energie regenerabilă în întreaga Europă.
Scăderea substanțială a consumului de gaze vine în urma a doi ani de la debutul operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, context neprielnic, în care cererea europeană de gaze naturale a înregistrat o diminuare de 20%. Schimbările descriu tranziția tot mai evidentă către alternative energetice durabile și o dependență tot mai mică de resursele tradiționale de energie.
Cea mai recentă versiune a studiului european LNG Tracker al IEEFA arată că Germania, Italia și Marea Britanie sunt factorii determinanți ai scăderii cererii de gaze naturale; se preconizează că consumul de GNL (gaz natural lichefiat) de pe continent va atinge un nivel maxim în 2025.
Având în vedere reducerea rapidă a dependenței de gaz rusesc în urma invaziei Federației Ruse din Ucraina, IEEFA a prognozat că importurile de GNL vor crește în 2023 pentru a compensa deficitul. Chiar și așa, cererea de GNL a Europei a fost aceeași de la an la an.
Țările continuă să construiască noi infrastrucuturi de GNL. Opt terminale de import au fost puse în funcțiune din februarie 2022, iar alte 13 proiecte ar trebui să fie operaționale până în 2030. Astfel, capacitatea combinată a terminalelor de GNL din Europa ar putea fi de trei ori mai mare decât la cererea de GNL preconizată până la sfârșitul deceniului.
În decursul ultimilor doi ani, livrările de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia către Europa au înregistrat o creștere semnificativă de 11%. Datele indică faptul că aceste livrări s-au dublat către Spania și chiar s-au triplat către Belgia în aceeași perioadă. Deși importurile de GNL rusesc în Franța au înregistrat o scădere cu 35% în ultimul an, țara rămâne unul dintre cei mai mari importatori de GNL rusesc pe continentul european.
La doi ani de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, analiștii de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA), reprezentat de Ana-Maria Jaller-Makarewicz, remarcă că sistemul energetic european s-a diversificat și a devenit mai rezistent. Eforturile de adaptare ale țărilor europene au permis reducerea cererii de gaze naturale în întreaga regiune.
Cu toate acestea, cererea globală de GNL a înregistrat o creștere abruptă după escaladarea conflictului din Ucraina, iar conform IEEFA, se anticipă că ar putea atinge un „vârf” încă din 2025.
În ciuda acestui trend, capacitatea europeană de stocare a GNL continuă să crească. În 2023, rata de utilizare a terminalelor de import de GNL din Uniunea Europeană a înregistrat o medie de 58,52%, față de 62,94% în 2022, conform datelor furnizate de IEEFA.
Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii