Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Salamul de Sibiu și alte produse românești din carne de porc vor fi vândute pe piața americană

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 15 mai 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Producătorii români de salam de Sibiu și de alte produse din carne de porc vor putea exporta și pe piața din SUA, în anumite condiții, după ce autoritățile americane de siguranță alimentară au stabilit că standardele legale în domeniu, din România, corespund normelor de calitate din Statele Unite, transmite Ambasada SUA la București.

Autoritățile române vor trebui, însă, să raporteze corect datele privind pesta porcină, având în vedere etinderea exporturilor de carne de porc.

„Ne bucurăm că salamul de Sibiu și alte produse românești din carne de porc vor ajunge în Statele Unite. Recent, Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară (Food Safety and Inspection Service – FSIS) al U.S. Department of Agriculture a stabilit că legile, reglementările și sistemul de inspecție pentru siguranța alimentelor din România ating un nivel de protecție echivalent cu cel aplicat pe plan intern în Statele Unite, restabilind astfel eligibilitatea României de a exporta în SUA produse din carne de porc provenite din unități românești certificate” a transmis, Ambasada SUA la București, prin intermediul Facebook.

Salamul de „Sibiu”, creația unui italian

Potrivit Institutului Național de Statistică(INS), România a exportat în anul 2022,  carne şi preparate din carne în valoare, de 457,8 milioane euro, valoare în creştere cu 35,4% comparativ cu 2021, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). În anul 2019, Comisia Europeană a interzis eporturile de carne de porc din România din cauza pestei porcine. În ceea ce privește unul dintre cele mai cunoscute alimente din țară, salamul de Sibiu, acesta este, de fapt, creația unui italian care a locuit în România.

Salamul de Sibiu a fost produs pentru prima dată de către italianul Filippo Dozz, acum mai bine de 100 de ani, potrivit informațiilor de la Ministerul Agriculturii.

El a utilizat conditiile climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung și cu garanție de luni de zile. Astfel, s-a hotărât să cumpere în Sinaia o clădire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri și un hotel. Ulterior, produsul este produs de mai multe companii din industria alimentară.

Sursă foto: Ambasada SUA București

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW