S-a înființat Consiliul Național pentru Productivitate. Ce rol va avea pentru economia României
Miercuri, 3 mai, s-a înființat Consiliul Naţional pentru Productivitate în România. La eveniment a participat directorul Departamentului de Economie al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică(OCDE) Alvaro Santos Pereira. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, va fi o structură independentă care va face analize economice şi statistice, iar rezultatele le va comunica în spaţiul public prin intermediul unor rapoarte anuale.
Înființarea Consiliului Național pentru Productivitate este, de fapt, un pas pentru aderarea României la OCDE. Statele membre Schengen fac parte din OCDE, însă, România trebuie să facă pași pentru acest obiectiv.
„Chiar dacă recomandarea comisiei pentru instituirea unor astfel de structuri se adresează statelor membre din zona euro, România a decis să se alăture acestor state, având în vedere avantajele iniţiativei, de la analizele asupra productivităţii şi competitivităţii, la schimbul de bune practici care privesc metodologiile de lucru sau consultarea cu părţile interesate. Această structură, care va fi independentă, va efectua analize economice şi statistice, iar rezultatele le va comunica în spaţiul public prin intermediul unor rapoarte anuale. Avem nevoie de astfel de analize care să fundamenteze politici publice pentru creşterea economică sustenabilă şi pentru convergenţă” a declarat premieru Nicolae Ciucă.
Ce este OCDE și cum ajută statele
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică(OCDE) este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global. Sediul acesteia se află la Paris. Este alcătuită din 38 de state dezvoltate, care dețin aproape 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii