Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rusia, deschisă la dialog cu SUA în privința armelor, înclusiv în spațiu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 5 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Rusia a comunicat vineri că principalele subiecte pentru un dialog potențial cu Statele Unite includ problemele strategice de securitate, printre care se numără și armele spațiale, relatează Reuters.

Statele Unite au planificat să prezinte săptămâna viitoare o rezoluție în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care să vizeze interzicerea desfășurării de arme nucleare în spațiu. Această inițiativă vine la două luni după ce surse americane au afirmat că Washingtonul dispune de noi informații referitoare la capacitățile nucleare ale Rusiei și la eforturile acesteia de a dezvolta arme spațiale, o afirmație pe care Moscova a negat-o ferm.

Întrebat despre proiectul de rezoluție, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că „problemele legate de securitatea strategică, care includ și spațiul cosmic, reprezintă principala zonă potențială de dialog între Statele Unite și Rusia”.

Relațiile dintre cele două țări au atins un nivel pe care Kremlinul l-a caracterizat drept „sub zero” începând cu lansarea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina în 2022, iar Statele Unite au intensificat sprijinul acordat Kievului sub formă de arme, instruire și informații.

Atât Rusia, cât și SUA, cele două mari puteri nucleare, și-au exprimat regretul față de deteriorarea tratatelor de control al armelor, acorduri care au încercat să reducă ritmul înarmărilor în timpul Războiului Rece și să minimizeze riscul unui război nuclear. Ultimul tratat care limitează numărul de focoase nucleare strategice ale ambelor părți este programat să expire în 2026.

Vladimir Putin a subliniat că Moscova este dispusă să discute despre controlul armelor doar în cadrul unui pachet mai larg de probleme legate de securitatea Rusiei, care include îngrijorările legate de extinderea NATO și susținerea occidentală pentru Ucraina.

foto: X

Comentarii