Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rusia avertizează că aderarea Ucrainei la NATO ar putea duce la izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Aderarea Ucrainei la Alianța Nord Atlantică ar putea duce la izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial, iar NATO înțelege acest lucru, a transmis Alexander Venediktov, adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, într-un interviu acordat TASS.

Venediktov a menționat că cererea Ucrainei de a adera de urgență la Alianța Nord Atlantică este „o manevră de propagandă”.

Kievul știe că un astfel de pas ar însemna o escaladare garantată către Al Treilea Război Mondial(…)În aparență, asta își doresc – să creeze un zgomot informațional și să atragă atenția asupra lor încă o dată”, a declarat Venediktov.

Oficialul rus arată că ascensiunea Ucrainei în NATO ar declanșa Articolul 5, ce prevede că orice atac asupra unui stat membru este considerat drept un atac asupra tuturor Aliaților.

Membrii NATO înțeleg natura suicidală a unui astfel de pas (n.r. includerea Ucrainei în NATO). Cererea Kievului a fost imediat susținută de țările din Estul Europei, inclusiv cele de la Marea Baltică. Dar puterile mai serioase, chiar și Bruxelles, a reacționat fără entuziasm și a oferit contraargumente”, a mai spus adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Venediktov a mai punctat că poziția Rusiei rămâne neschimbată, iar includerea Ucrainei în NATO ar fi un „lucru inacceptabil”.

Context

Aderarea Ucrainei la NATO a devenit un nou subiect de dezbateri în spațiul public ca răspuns la anexarea ilegală a 4 regiuni ucrainene – Herson, Donetsk, Lugansk și Zaporojie.

În ziua în care Putin a oficializat rezultatele așa-ziselor referendumuri, nerecunoscute de Occident, Zelenski a anunțat că Ucraina a cerut oficial aderarea la NATO, într-un proces accelerat.

Imediat după, liderii României, Cehiei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Poloniei, Slovaciei și Muntenegrului au transmis că susțin în continuare decizia Summitului NATO de la București, din 2008, când s-a decis că Ucraina și Georgia vor deveni state membre ale Alianței.

Numai că, în contextul Summitului din 2008, Ucraina nu era într-un conflict militar cu Federația Rusă. Războiul a fost declanșat în 2014, pe fondul protestelor masive prin care cetățenii ucraineni au cerut aderarea la Uniunea Europeană, ce au dus la demisia președintelui pro-rus de atunci.

Forțele ruse au profitat și au anexat ilegal Crimeea și au declanșat conflictele militare din Donetsk și Lugansk.

CITEȘTE ȘI: REPORTAJ Ucraina, între Uniunea Europeană și Rusia: Dacă noi picăm, nimic nu îl va opri pe Putin

Totodată, ca răspuns la Summitul NATO din 2008, Federația Rusă a intervenit militar în Georgia.

Dorința Ucrainei de a adera la NATO a fost unul dintre pretextele oferite de Vladimir Putin pentru a justifica invazia țării vecine.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, spunea, pe 30 septembrie, că orice democrație din Europa are dreptul de a cere statutul de membru NATO și a menționat că ușa Alianței rămâne deschisă.

Aliații NATO (…) au transmis foarte clar (n.r. la Summitul de la Madrid) că susțin dreptul Ucrainei să își aleagă propriul drum, să aleagă din ce organizații de securitate să facă parte. Apoi, o decizie privind statutul de membru trebuie luată de toți cei 30 de Aliați, iar noi luăm deciziile prin consens (n.r. unanimitate)”, a spus Stoltenberg.

Astfel, șeful NATO a punctat că Alianța se concentrează mai degrabă pe susținerea Ucrainei, pentru a putea să se apere în fața invaziei ruse, declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Sursă foto: Russia OSCE Mission / Twitter

Comentarii