Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rusia anunță că nu se retrage din Ucraina, după decizia Curţii Internaţionale de Justiţie

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 martie 2022

Rusia respinge decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga de a opri invazia din Ucraina, a anunțat joi, 17 martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Moscow Times.

Curtea Internațională de Justiție a ordonat Rusiei să „suspende imediat” ofensiva pe care președintele Vladimir Putin a ordonat-o în data de 24 februarie. Kievul a salutat hotărârea – care este obligatorie, dar nu dispune de mijloace reale pentru a o pune în aplicare – ca pe o „victorie completă”.

„Nu putem lua în considerare această decizie”, a menționat Peskov, citat de agenția de știri de stat TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reluat poziția Moscovei din timpul audierilor de la începutul acestei luni, potrivit căreia CIJ nu are jurisdicție, deoarece cererea Kievului nu se încadrează în Convenția privind genocidul din 1948 pe care se bazează cazul.

„Există un astfel de lucru, cum ar fi consimțământul părților într-o instanță internațională. Aici nu poate exista niciun consimțământ”, a explicat el. Cu toate acestea, CIJ a decis miercuri, 16 martie, că are jurisdicție în acest caz.

Context

Ucraina a cerut CIJ să intervină, susținând că Moscova a invocat în mod fals genocidul din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, aflate sub controlul separatiștilor, pentru a-și justifica ivazia în Ucraina.

Judecătorul Joan Donoghue a declarat că CIJ nu are dovezi că în Ucraina se comite genocid. Ea și-a exprimat îndoiala că Convenția privind genocidul a autorizat o acțiune militară „în scopul de a preveni sau pedepsi un presupus genocid”.

Niciun reprezentant al Rusiei nu a participat la audierea de la Haga. Experții susțin însă că o audiere completă în cazul Ucrainei ar putea dura chiar și câțiva ani de zile.

Foto: Pixabay

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: mainnews.ro/rusia-anunta-ca-nu-se-retrage-din-ucraina-dupa-decizia-curtii-internationale-de-justitie/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/rusia-anunta-ca-nu-se-retrage-din-ucraina-dupa-decizia-curtii-internationale-de-justitie/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *