Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rusia a adoptat o lege care retrage ratificarea tratatului de interzicere a testelor nucleare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Parlamentul Rusiei a finalizat miercuri adoptarea unei legi de retragere a ratificării tratatului global de interzicere a testelor de arme nucleare, dovadă a tensiunilor profunde în relațiile cu Statele Unite în timp ce Moscova își continuă războiul în Ucraina, relatează Reuters.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat că Rusia nu este pregătită să reia discuțiile asupra problemelor nucleare cu SUA decât dacă Washingtonul renunță la politica „ostilă”. Proiectul de lege pentru deratificarea Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT) a fost aprobat cu 156 de voturi la zero în camera superioară, după ce și camera inferioară l-a adoptat în unanimitate. Acum îi revine președintelui Vladimir Putin pentru semnare.

Potrivit publicației menționate, Putin a cerut schimbarea pentru a „oglindi” poziția Statelor Unite, care au semnat CTBT în 1996, dar nu l-au ratificat niciodată. Deși nu a intrat niciodată oficial în vigoare, CTBT a făcut din testarea nucleară un tabu – nicio țară, cu excepția Coreei de Nord, nu a efectuat un test care implică o explozie nucleară în acest secol.

Rusia susține că nu va realua testele nucleare înaintea SUA

Rusia spune că nu va relua testele decât dacă Washingtonul o face, dar experții în controlul armamentului spun că un test fie al Rusiei, fie al Statelor Unite ar putea declanșa o nouă cursă a înarmărilor – și mai multe teste de către alte țări – într-un moment de tensiune acută, cu războaie în Ucraina și Orientul Mijlociu.

CNN a publicat luna trecută imagini din satelit care arată că Rusia, Statele Unite și China și-au extins toate locurile de testare nucleară în ultimii ani. Departamentul de Energie al SUA a declarat săptămâna trecută că a efectuat o explozie chimică la locul său de testare din Nevada „pentru a îmbunătăți capacitatea Statelor Unite de a detecta explozii nucleare cu randament scăzut în întreaga lume”.

Adresându-se parlamentarilor ruși înainte de votul de miercuri, ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a spus că explozia din Nevada a fost „fără îndoială un semnal politic”. Rusia spune că stațiile sale de monitorizare vor continua să furnizeze date rețelei globale care detectează exploziile nucleare. Rusia acuză Washingtonul că încearcă să îi provoace o „înfrângere strategică” înarmand Ucraina în război. Pe de altă parte, SUA spun că ajută Kievul să se apere.

 

 

Comentarii