Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ordonanța „austerității” , aprobată de Guvern. Sporul de doctorat nu a fost eliminat

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 12 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice, a anunţat, vineri, 12 mai, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Așa cum a fost prezentată în forma de „proiect”,  principalele măsuri vizează cheltuielile ordonatorilor de credite, stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern şi derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum, care va trebui aprobat în ședință de Guvern. 

Potrivit ministrului  Câciu, a fost aprobată reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul Sănătăţii şi al educaţiei. De asemenea, se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing, închirierea de autoturisme, de aparatură birotică de către autorităţile şi instituţiile publice.

Avem o excepţie legată de programul „Rabla” pentru autorităţile care achiziţionează autoturisme nepoluante; suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante cu excepţia posturilor unice; şi, practic, aici, prin memorandum, sectoarele vor veni în faţa Guvernului dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară angajarea în continuare de personal, inclusiv Educaţie şi Sănătate”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, după ședința Guvernului.

Cum se vor plăti facturile restante la energie electică

Potrivit ministrului Câciu, în OUG s-a adoptat posibilitatea de a plăti eșalonat facturile restante către furnizprii de energie electrică în baza schemei de compensare care funcţionează potrivit „Ordonanţei 27″.

„Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii pot să achite facturile restante la furnizori pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli”, a explicat Oficialul de la Finanțe. În ceea ce privește sporul pentru doctorat care ar fi urmat să se acorde numai în cazul studiile au legătura cu activitatea desfășurată, a fost eliminat. Oficialii Guvernului susțin că acesta există deja în legea salarizării, iar noua lege ar trebui să aducă mai multe clarificări în acest sens.

Acest articol din Legea salarizării există, rezidă şi în Legea salarizării şi atunci s-a considerat că, dacă vreţi, o complicare a modului în care este acest articol în Legea salarizării nu este, la acest moment, oportună, urmând ca în noua Lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, declarat  ministrul Câciu.

CITEȘTE ȘIPlanul de economisire al Guvernului. Cronica unui eșec anunțat – ANALIZĂ

Sursă foto: Guvernul României 

 

Comentarii