Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Românii care trăiesc și muncesc în străinătate vor fi obligați să plătească taxe și impozite și în România. Ambasadele și consulatele trebuie să îi identifice

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 5 septembrie 2019 Etichete: , ,

Românii care muncesc în străinătate vor fi obligați să plătească taxe și impozite și în România. Așa prevede un proiect de lege inițiat de Ministerul Finanțelor potrivit căruia statul român trebuie să trateze egal toți contribuabilii, fie că stau în România, fie că locuiesc și muncesc în alte țări. Ambasadele și consulatele au obligația de a îi identifica pe românii care sunt stabiliți în alte țări.

Datele adunate vor fi furnizate la ANAF care le va introduce în portalul Spațiul Privat Virtual, portal prin care se stabilește ce taxe au de plătit românii.

” În acest sens, în SPV vor fi disponibile:

  • chestionarele întocmite de persoanele fizice la sosirea şi/sau plecarea în/din România;-
  • notificările privind rezidența persoanelor fizice;
  • declaraţiile de înregistrare fiscală;
  • cererile pentru eliberarea Certificatului de rezidenţă fiscală;
  • certificatele de rezidenţă fiscală;
  • cererile de restituire;
  • evidenţa creanţelor fiscale”, informează Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor susține că vor fi  vor fi create conexiuni între sistemele informatice ale Fiscului şi oficiile consulare sau ambasadele României pentru prelauarea datelor.

„În ceea ce priveşte implementarea acestora în SPV, s-a prevăzut o normă tranzitorie potrivit căreia aceasta se aplică în termen de 3 luni de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I. În ceea ce priveşte implementarea termenului de 3 luni, s-a apreciat necesar atât pentru crearea conexiunilor la sistemele informatice între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi oficiile consulare sau ambasadele României, cât şi pentru adaptarea sistemelor informatice”, arată proiectul.

Fiscul va trimite notificări românilor din străinătate

Codul Fiscal şi convenţiile de evitare a dublei impuneri stabilesc condiţiile în care o persoană fizică este considerată rezidentă în România, fiind supusă impozitului pe venit, pentru venitul obţinut din orice sursă, atât din România cât şi din afara României sau este considerată nerezidentă fiind supusă doar impozitului pe venitul obţinut din România.

Pentru obţinerea de informaţii referitoare la persoanele fizice care sosesc sau părăsesc teritoriul României şi care solicită rezidenţa fiscală în România sau solicită scoaterea din evidenţa organelor fiscale române, a fost elaborat un ordin al ministrului finanţelor pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice, care reglementează si formularele: „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la sosirea în România”; „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”.

În baza datelor înscrise în chestionare şi în funcţie de prevederile Codului fiscal şi a convenţiei de evitare a dublei impuneri, organul fiscal competent va stabili şi va notifica persoana fizică dacă aceasta este rezidentă sau nerezidentă în România, dacă are obligaţie fiscală integrală în România sau va fi impusă numai pentru veniturile obţinute din România. În acest sens, Fiscul a elaborat două notificări, una pentru persoana fizică sosită în România şi care are o şedere mai mare de 183 de zile, iar cealaltă pentru persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile. Cele două documente vor fi emise şi comunicate către persoanele vizate identificate de Fisc după 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului Finanţelor.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW