Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Federației Ruse

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 mai 2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă luni, 16 mai, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se desfășoară la Bruxelles. El a dat asigurări, înaintea reuniunii, că România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Federației Ruse.

„Desigur, astăzi, o să ne concentrăm asupra Ucrainei şi asupra efectelor crizei pe care atacul Rusiei împotriva acestei ţări europene a creat-o. Bineînţeles că nu putem evita o discuţie legată de un şaselea pachet de sancţiuni. România susţine acest pachet şi soluţiile propuse şi discutate până în prezent. Sperăm că se va ajunge la o soluţie care va reuni toate statele europene membre în a susţine adoptarea acestui pachet, (…) cred că avem nevoie de el, avem nevoie de el acum”, a declarat şeful diplomaţiei române.

La începutul lunii mai, Uniunea Europeană a anunțat că propune interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc, într-un al șaselea pachet de sancțiuni care vizează agresiunea președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat propunerile într-un discurs susținut miercuri, 4 mai, în Parlamentul European.

În ceea ce privește problema crucială a importurilor de energie, von der Leyen a declarat:

„Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea rusă cu țiței în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului”, a afirmat șefa CE.

Sancțiunile vor necesita un sprijin unanim din partea celor 27 de state membre ale UE – Slovacia a indicat deja că va solicita o derogare, iar Ungaria a sugerat că sancțiunile privind aprovizionarea cu energie reprezintă o „linie roșie” pentru ea, notează The Guardian.

Alte măsuri propuse:

  • includerea pe listă a ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane care sunt acuzate de comiterea crimelor de război de la Bucea/Bucha și a celor responsabili de asediul de la Mariupol;
  • interzicerea a trei posturi de radio și televiziune rusești de stat de pe frecvențele UE.
  • expulzarea SberBank – de departe cea mai mare bancă din Rusia – din sistemul de plăți Swift, împreună cu alte două bănci importante.

Ursula von der Leyen a mai subliniat că Europa are o responsabilitate specială față de Ucraina și a propus, de asemenea, un „pachet ambițios de redresare” pentru această țară.

Foto: Inquam Photos/Costin Dinca

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW