Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


România suspendă toate zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR UPDATE Ce spune ministrul Dîncu

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2022

UPDATE Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că decizia privind suspendarea zborurilor cu MiG-21 LanceR a avut la bază siguranţa piloţilor.

„În ultima vreme au fost accidente, avem mici semne de defecţiuni care nu au produs accidente, dar sunt semne care au apărut destul de des. (…) Vreau să vă spun că nu este vorba, sigur, nu le trecem la fier vechi, MiG-urile trec în conservare, piloţii pe care îi avem, o parte din ei, sigur că vor fi reprofesionalizaţi pentru zona F16 sau alte misiuni în zona aceasta, a aviaţiei.

MiG-urile pe care le avem funcţionale o să rămână în dotarea Armatei, dar în acest moment consideră comandamentul Armatei că este necesar să fie oprite de la zbor, să nu avem accidente în viitor. Aceasta este hotărârea cea mai importantă. Vreau să spun că acest lucru nu afectează capacitatea noastră de apărare aeriană în acest moment (…). Ne-am gândit în primul rând la siguranţa piloţilor”, a afirmat Dîncu, citat de Agerpres.

Știrea inițială

Activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie, a anunțat Ministerul Apărării într-un comunicat de presă. Sursa citată menționează că decizia a fost luată în contextul mai multor accidente aviatice. 

„Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, potrivit MApN.

Ministerul precizează că Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare. Acestea vor fi sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

„De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System)”, conform comunicatului.

Ministerul mai arată că au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile.

„Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani și vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a”, conchide comunicatul.

România vrea 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia

Amintim că, în luna decembrie a anului trecut, ministrul apărării, Vasile Dâncu, a transmis Parlamentului o solicitare pentru încuviințarea achiziției a 32 de avioane multirol F-16 second hand de la Guvernul Norvegiei.

Întreaga achiziție se ridică la 454 milioane euro fără TVA, din care 354 milioane de euro reprezintă suma ce va fi plătită pentru avioane iar 100 milioane de euro sunt alocate pentru suport logistic și alte echipamente specifice modernizării avioanelor.

România a achiziționat din Portugalia prima escadrilă de avioane F-16, tot la mâna a doua, pentru circa 900 milioane euro. Primul contract, pentru 12 avioane, a fost încheiat în anul 2013 pentru suma de 628 milioane euro, iar cel de-al doilea, pentru alte 5 aparate, s-a semnat în anul 2019 pentru 280 milioane euro.

Spre comparație, Bulgaria s-a înțeles cu producătorul american Lockheed Martin pentru a achiziționa 8 avioane F-16 noi pentru circa 1 miliard euro.

CITEȘTE ȘI Cum explică ministrul apărării necesitatea achiziționării celor 32 de avioane F-16 second hand

Tragedie în luna martie

Amintim că la începutul lunii martie, un MiG-21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța, iar la scurt timp a căzut și un elicopter IAR-330 Puma, plecat în căutarea MiG-ului. În urma tragediei din 2 martie, opt militari români au decedat.

Vezi și CINE SUNT MILITARII care și-au pierdut viața în incidentul aviatic din Constanța / Mesajele transmise de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

Surse guvernamentale au precizat atunci pentru Main News că, cel mai probabil, cauzele prăbușirii avionului MiG 21 și a elicopterului plecat în căutarea acestuia au fost probleme tehnice.

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW