Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


Cum explică ministrul apărării necesitatea achiziționării celor 32 de avioane F-16 second hand

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 decembrie 2021

Ministrul apărării răspunde criticilor legate de achiziția a 32 de avioane multirol F-16, aflate în uz de aproape 40 de ani. Într-o intervenție la Digi 24, Vasile Dîncu a subliniat că aparatele au o resursă de zbor de 10 ani, care ar putea fi îmbunătățită prin modernizarea la o configurație superioară. 

Pe de altă parte, Dîncu a explicat că Ministerul Apărării nu își permite în acest moment să achiziționeze avioane de ultimă generați de tip F-35. Conform planurilor Statului Major, astfel de avioane de generația a V-a ar urma să intre fie achiziționate pentru Forțele Aeriene Române după anul 2030.

„Trebuie să remarcăm un lucru, nu-ți întinde nimeni o umbrelă de securitate dacă nu participi. Avem nevoie de foarte multe dotări, sunt niște cerințe pe care noi ni le-am asumat. Am luat o escadrilă F-16 pentru că trebuie să participăm la supravegherea flancului estic. Acum avem intenția de a cumpăra două escadrile de F-16. Am văzut comentarii în presă că de ce nu luăm F-35. Nu luăm F-35 pentru că nu ni le permitem. Avem o resursă de zbor de 2500 ore pentru fiecare aparat (n.r. – F-16 second hand), asta înseamnă 10 ani pentru fiecare aparat. Resursa de zbor poate fi îmbunătățită”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi 24.

Ministerul Apărării vrea alte două escadrile de F-16

Ministrul apărării, Vasile Dâncu, a transmis Parlamentului marți, 7 decembrie, o solicitare pentru încuviințarea achiziției a 32 de avioane multirol F-16 second hand de la Guvernul Norvegiei.

Întreaga achiziție se ridică la 454 milioane euro fără TVA, din care 354 milioane de euro reprezintă suma ce va fi plătită pentru avioane iar 100 milioane de euro sunt alocate pentru suport logistic și alte echipamente specifice modernizării avioanelor.

România a achiziționat din Portugalia prima escadrilă de avioane F-16, tot la mâna a doua, pentru circa 900 milioane euro. Primul contract, pentru 12 avioane, a fost încheiat în anul 2013 pentru suma de 628 milioane euro, iar cel de-al doilea, pentru alte 5 aparate, s-a semnat în anul 2019 pentru 280 milioane euro.

Spre comparație, Bulgaria s-a înțeles cu producătorul american Lockheed Martin pentru a achiziționa 8 avioane F-16 noi pentru circa 1 miliard euro.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW