Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


România semnează un acord de împrumut de aproape 1 miliard de dolari cu SUA prin Mecanismul de Finanțare Militară Externă (FMF)

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 septembrie 2024 Etichete: , , ,

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat astăzi la semnarea Acordului de împrumut din Fondul pentru Finanţare Militară al SUA, eveniment găzduit la Palatul Victoria, în prezența ambasadorului american Kathleen Kavalec. Acordul oferă României acces la o finanţare de 920 de milioane de dolari pentru consolidarea apărării, prin modernizarea echipamentelor militare ale Forțelor Armate Române și dezvoltarea industriei de apărare locale. Ambasada SUA a subliniat importanța acestui împrumut, care reflectă parteneriatul strategic dintre cele două țări, evidențiind rolul esențial al României în stabilitatea flancului estic al NATO.

Acordul a fost semnat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și de Michael Miller, directorul Agenției de Cooperare în Domeniul Apărării a SUA (DSCA), în prezența vicepremierului Marian Neacșu și a miniștrilor Apărării, Angel Tîlvăr, și Economiei, Ștefan-Radu Oprea.

Guvernul României a transmis că această finanțare este esențială pentru modernizarea capacităților militare și pentru sporirea capacității de apărare a suveranității și securității colective în cadrul NATO. Premierul a reafirmat angajamentul României de a rămâne un partener de încredere pentru SUA, contribuind activ la întărirea relațiilor bilaterale.

Oficialii americani au lăudat România pentru răspunsul său exemplar în fața provocărilor actuale, precum războiul din Ucraina și tensiunile din Orientul Mijlociu, subliniind rolul său nu doar ca beneficiar, ci și ca furnizor de securitate în NATO.

”Operăm astăzi într-un peisaj strategic fundamental diferit în Europa, iar răspunsul României a fost de-a dreptul exemplar. Aţi arătat lumii ce înseamnă să fii un lider responsabil în vremuri incerte. România este un furnizor – şi nu doar un consumator – de securitate în cadrul alianţei NATO”, a afirmat ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec.

Directorul DSCA, Michael Miller, a precizat la rândul lui că ”împrumuturile directe sunt un instrument de cooperare în domeniul securităţii rezervat doar celor mai importanţi parteneri ai noştri”.

”România rămâne una dintre cele mai mari priorităţi pentru DSCA”, a subliniat oficialul american.

Ambasada SUA în România a transmis că împrumutul FMF evidenţiază parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România, un aliat puternic de-a lungul flancului estic al NATO şi un actor important pentru stabilitatea politică şi economică în Europa.

”Guvernul SUA oferă până la 60 de milioane de dolari sub formă de grant FMF pentru acoperirea costului acestui împrumut, care va contribui la accelerarea programului major de modernizare militară al României, inclusiv achiziţionarea de echipamente de apărare americane, cum ar fi tancurile de luptă Abrams şi coproducţia de muniţie”, precizează ambasada. ”Operăm astăzi într-un peisaj strategic fundamental diferit în Europa, iar răspunsul României a fost de-a dreptul exemplar. Aţi arătat lumii ce înseamnă să fii un lider responsabil în vremuri incerte. România este un furnizor – şi nu doar un consumator – de securitate în cadrul alianţei NATO”, a spus ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec

Directorul DSCA, Miller, a continuat: „Împrumuturile directe sunt un instrument de cooperare în domeniul securităţii rezervat doar celor mai importanţi parteneri ai noştri. România rămâne una dintre cele mai mari priorităţi pentru DSCA”. El a menţionat că deplasarea sa la Bucureşti este o dovadă a cooperării SUA-România în domeniul apărării.

”Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm parteneriatul nostru în cadrul programelor pe care acest împrumut le poate sprijini”, a spus Directorul Miller.

Încasările din împrumutul direct FMF vor avansa efortul de modernizare militară al României într-o gamă largă de capabilităţi, contribuind la asigurarea faptului că România poate descuraja ameninţările, îşi poate apăra suveranitatea şi poate contribui la securitatea colectivă a NATO pentru deceniile următoare, mai arată Ambasada SUA.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW