Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România se apropie de ridicarea vizelor pentru SUA. Rata de refuz, la cel mai scăzut nivel din istorie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2024 Etichete: ,

România a înregistrat o rată de refuz a vizelor pentru SUA (B1/B2) de 8,79%, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, în scădere față de anul fiscal anterior, a anunțat joi Ambasada României la Washington DC.

8,79% este rata de refuz a vizelor pentru SUA în 2023, cel mai scăzut nivel din toată istoria relaţiei bilaterale România-Statele Unite. România se află într-o descreştere accelerată în ultimii trei ani (17,03% în 2021, 12,61% în 2022), cu o scădere de 3,82% faţă de anul fiscal precedent.

Dintre cele trei ţări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere (Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creştere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut).

România ar putea intra anul viitor în programul Visa Waiver

Potrivit ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, România ar putea face parte din programul american de scutire de viză anul viitor. Pentru ca acest lucru să se întâmple este însă nevoie ca rata de refuz să coboare sub 3%.

„Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimişti întrucât există o intenţie politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerinţele programului de scutire de viză să fie îndeplinite. Dacă totul merge conform planului şi nu apar dificultăţi majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de viză anul viitor”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Comentarii