Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul anunță că va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor profesorilor de anul viitor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 iunie 2023

Guvernul va adopta un Memorandum privind creșterea salariilor angajaților din educație prin noua Lege a salarizării, a anunțat miercuri, 7 iunie, biroul de presă al Executivului. Astfel, în memorandumul adoptat de Guvern, se va confirma decizia de majorare a salariilor din domeniul educaţiei, stabilindu-se că salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie.

„Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”, a transmis Executivul.

Potrivit memorandumlui, noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au transmis miercuri un așa-numit „Angajament politic” după ce Guvernul a anunțat că va adopta memorandumul.

Principala condiție cerută de sindicaliști pentru încetarea grevei era ca majorarea salariul de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, situat în prezent la aproximativ 4.000 de lei net, să fie introdusă într-un act normativ.

La 1 iunie, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 1.000 lei brut (aproximativ 585 lei net), respectiv cele ale personalului nedidactic cu 400 lei brut (aproximativ 235 lei net).

De asemenea, pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind acordarea unui salariu la nivelul salariului mediu brut pe economie pentru debutanţi sau asistent universitar, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă privind majorările salariale din învăţământ.

Conform notei de fundamentare, intrarea în plată a noii grile de salarizare ar fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii