Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România se alătură statelor care cer Comisiei Europene o dezbatere asupra strategiei forestiere. Tanczos Barna: Vom duce greul monitorizării și protecției

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 19 iulie 2021

Tanczos Barna a anunțat că România a semnat, alături de alte state, o scrisoare deschisă inițiată de Austria, prin care se cere Comisiei Europene o dezbatere asupra strategiei forestiere, lansată vineri, a anunțat ministrul Mediului. 

Ministrul Mediului susține că, la nivelul instituțiilor naționale ale statelor membre UE, a circulat doar o variantă draft a strategiei forestiere.

Urmare a acestui fapt, Austria a iniţiat o scrisoare deschisă care a fost susţinută atât de Germania, cât şi de Finlanda, Franţa, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia şi România. Am decis să ne alăturăm acestui demers pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esenţiale din punctul de vedere al României în cadrul acestei strategii”, a declarat Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe de presă, citat de News.ro.

Barna s-a referit și la monitorizarea și protecția pădurilor virgine, menționând că România este prima țară membră UE care a adoptat o strategie în acest sens.

Trebuie ştiut faptul că la nivelul Uniunii Europene vor fi patru ţări care vor duce greul acestei monitorizări şi acestei protecţii de păduri bătrâne şi primare, aşa cum până acum ele au fost definite: România, Bulgaria, Finlanda şi Suedia. Deci majoritatea pădurilor mai bătrâne de 100 de ani se vor concentra în câteva state membre şi de acea interesul României este ca această strategie forestieră, dincolo de obligaţii, să stabilească şi condiţiile de finanţare şi sprijinul de care vor beneficia statele membre în momentul în care îşi asumă aceste ţinte extrem de ambiţioase”, a precizat ministrul.

România a semnat scrisoarea deschisă inițiată de Austria pentru că, în acest moment, plățile ce au legătură cu protejarea pădurilor virgine sunt efectuate din bugetul național, iar în strategia UE nu este specificată sursa de finanțare, a mai precizat Tanczos Barna.

Acest cost în momentul de faţă este de ordinul sutelor de milioane într-o perioadă de programare, anual se ridică undeva la o sută de milioane de lei. Această sumă momentan este asumată, plătită, de România astfel încât aceste păduri să rămână neatinse, majoritatea neatinse complet sau celelalte cu intervenţii foarte restrictive şi protecţie asigurată. Cele 96 de milioane de milioane de lei care se plătesc pentru anul 2021 sunt efortul nostru, al României, şi să nu spun că vreo trei ani la rând nu s-au plătit”, a explicat ministrul Mediului.

„Pactul verde european”

„Vineri, Comisia Europeană a adoptat noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030, o iniţiativă emblematică din cadrul Pactului verde european, care se bazează pe Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 % până în 2030 şi a neutralităţii climatice în UE până în 2050. Ea contribuie, de asemenea, la îndeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanţi naturali, aşa cum prevede Legea climei. Prin abordarea în manieră integrată a aspectelor sociale, economice şi de mediu, Strategia pentru păduri este menită să asigure multifuncţionalitatea pădurilor din UE şi pune în evidenţă rolul fundamental jucat de silvicultori.

Strategia este însoţită de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari în întreaga Europă până în 2030, cu respectarea deplină a principiilor ecologice – copacul potrivit la locul potrivit pentru scopul potrivit”, potrivit unui comunicat de presă al UE.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW