Wednesday, October 20, 2021
Jurnalism corect


Dacian Cioloș: Strategia pentru păduri lansată de CE trebuie îmbunătățită. Este regretabil că acest subiect atât de important nu a fost discutat în Coaliția de guvernare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 iulie 2021

Dacian Cioloș susține că Strategia pentru păduri lansată de Comisia Europeană trebuie îmbunătățită pentru a răspunde situațiilor specifice din mai multe state membre. Copreședintele USR-PLUS consideră că este regretabil ca un subiect atât de important pentru România să nu fi fost discutat în interiorul Coaliției de la guvernare.

Dincolo de asta, însă, o strategie și un set de măsuri pentru gestionarea pădurilor care ar aduce mai multă trasabilitate și transparentă în privința tăierilor de pădure, la folosirea lemnului în mod mai durabil și la adevărata lui valoare și responsabilități asumate de statele membre pentru împăduriri masive NU au cum sa facă rău pădurilor României. Dimpotrivă”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Copreședintele USR PLUS arată că liderii coaliției de la guvernare ar fi trebuit să pună subiectul pădurilor pe agenda discuțiilor.

Situația pădurilor noastre și problemele pe care le avem cu tăierile masive și protejarea fondului forestier nu au nimic de-a face cu situația pădurilor din țările scandinave. Cu atât mai puțin cu situația din țări care își protejează pădurile acasă, dar sprijină exploatarea pădurilor în alte state membre, precum Austria”, a precizat liderul USR PLUS.

Președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European a precizat că este necesară conturarea unei viziuni europene despre managementul pădurilor.

Sigur, este nevoie și de alocarea unor resurse financiare adecvate, dar înainte de a ne fi alăturat demersului inițiat de alte state membre, aș fi vrut să fi citit și să fi discutat o analiză onestă despre plusurile și minusurile pentru România ale acestei strategii europene”, arată Cioloș.

CITEȘTE ȘI: România se alătură statelor care cer Comisiei Europene o dezbatere asupra strategiei forestiere. Tanczos Barna: Vom duce greul monitorizării și protecției

„Pactul verde european”

„Vineri, Comisia Europeană a adoptat noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030, o iniţiativă emblematică din cadrul Pactului verde european, care se bazează pe Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 % până în 2030 şi a neutralităţii climatice în UE până în 2050. Ea contribuie, de asemenea, la îndeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanţi naturali, aşa cum prevede Legea climei. Prin abordarea în manieră integrată a aspectelor sociale, economice şi de mediu, Strategia pentru păduri este menită să asigure multifuncţionalitatea pădurilor din UE şi pune în evidenţă rolul fundamental jucat de silvicultori.

Strategia este însoţită de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari în întreaga Europă până în 2030, cu respectarea deplină a principiilor ecologice – copacul potrivit la locul potrivit pentru scopul potrivit”, potrivit unui comunicat de presă al UE.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW