Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


România are doar două centre pentru copiii dependenți de droguri

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Problema consumului de droguri afectează puternic tânăra generație, iar statisticile publicate de autorități sunt alarmante. Unul dintre zece elevi a consumat cel puțin o dată droguri pe parcursul vieții. Cu toate acestea, posibilitățile de tratare a copiilor dependenți de astfel de substanțe sunt limitate, în condițiile în care la nivel național există doar două centre. Nici în ceea ce privește centrele pe adulți situația nu este mai bună. Doar 11 spitale de psihiatrie fac controlul adicției, conform datelor prezentate de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la Digi 24.

După ce luna trecută un șofer în vârstă de 19 ani, aflat sub influența drogurilor, a intrat în plin cu autoturismul pe care îl conducea într-un grup de opt persoane, trei dintre acestea fiind ucise, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va pune problema stupefiantelor pe agenda următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

„Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră și mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel.

Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la evenimentul organizat la școala Școala Gimnazială nr. 162 din București cu ocazia noului an școlar.

Cătălin Țone: Această analiză trebuia făcută în urmă cu 10 ani

Consiliul Suprem de Apărare a Țării ar fi trebuit să intervină încă de acum 10 ani, atunci când fenomenul consumului de droguri a început să ia amploare în România, pentru combaterea acestei probleme, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog, pentru Mainnews.ro.

„Această măsură este luată, evident și regretabil, ca urmare a tuturor evenimentelor grave produse în țara noastră, în ultima perioadă. Ca expert în domeniu, afirm cu toată convingerea, că această analiză trebuia făcută în urmă cu cel puțin 10 ani, când deja fenomenul traficului și consumului ilicit de droguri începea sa ia o amploare deosebită. Și, astfel, ca autorități responsabile, dacă eram puțin anticipativi puteam evita unele tragedii sau, cel puțin, reduceam numărul lor”, a declarat Cătălin Țone.

Ministrul sănătății: Avem doar două centre pentru copiii dependenți de droguri

În prezent, România dispune de doar 11 centre de tratare a adicției de droguri de către adulți, respectiv două pentru copii. Extrem de puțin dacă este să ținem cont de amploarea acestui fenomen înregistrată în ultimii ani. La aceeași concluzie par să fie ajuns și autoritățile, care promit acum investiții pentru dezvoltarea unor astfel de centre, care să funcționeze în afara spitalelor de psihiatrie.

„Vrem să dezvoltăm o rețea regională astfel ca în fiecare regiune să fie un astfel de centru pentru copii. De foarte multe ori părinții au reticență față de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie și nu trebuie să fie așa. Sunt și centre private, o să îi invităm pe toți la discuții, pentru ca bunele lor practici să le implementăm și în sectorul public. Trebuie centre pe termen lung”, a declarat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la Digi 24.

Potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog, la nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, este de 9,5%, în vreme ce 10,7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii