Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reuters: Liderii UE ar urma să ceară Comisiei Europene să plafoneze prețul gazului

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Liderii din Uniunea Europeană ar urma să ceară Comisiei Europene să plafoneze prețul gazelor naturale, potrivit unui document consultat de Reuters.

Vineri, 7 octombrie, va avea loc reuniunea informală a liderilor din Uniunea Europeană, la Praga.

Eforturile noastre pentru a asigura securitatea livrărilor și a reduce prețurile la energie trebuie să continue (…) Invităm Comisia să lucreze, în procedură de urgență, pentru a propune soluții pentru reducerea prețurilor la gazul natural prin intermediul unui plafon”, se arată într-un draft al comunicatului ce ar urma să fie publicat în urma întâlnirii informale de vineri, dar care ar putea suferi modificări.

Plafonarea prețului la gazul natural este măsura cerută de majoritatea statelor membre din Uniunea Europeană, inclusiv România.

15 state au cerut pe parcursul săptămânii trecute Comisiei Europene să propună plafonarea, în timp ce țări precum Germania, Austria, Țările de Jos, Ungaria și Danemarca se opun.

Uniunea Europeană caută, în aceste momente, un mod unitar de a răspunde provocărilor generate de criza prețurilor din domeniul energiei, amplificate de invazia rusă în Ucraina.

Fără o soluție comună la nivel european, riscăm să ne fragmentăm”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, duminică.

Germania, însă, încearcă să facă față crizei energetice adoptând măsuri la nivel național, printre care se numără un pachet de ajutor, în valoare de 200 de miliarde de euro, ce vizează firme și consumatori individuali.

Restul statelor membre susțin că anunțul Berlinului ar pune sub semnul întrebării corectitudinea competiției de pe piața europeană, în contextul în care țările europene nu-și permit pachete de ajutor precum cel anunțat de Germania.

Foto: Pixabay

Comentarii