Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


ÎCCJ respinge cererea DNA de judecare cu celeritate a dosarului lui Liviu Dragnea – Următorul termen, stabilit pentru 20 mai

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 18 aprilie 2019

Completul de 5 judecători care îl judecă pe Liviu Dragnea în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman a respins cererea DNA de preschimbare a termenului de judecată, urmatoarea ședință urmând să aibă loc pe 20 mai.

DNA a solicitat, miercuri, judecarea cu celeritate a termenului.

Cererea a fost făcută în contextul în care, la termenul de luni, DNA a formulat o solicitare de sesizare a CCR, fapt ce a dus la amânarea dosarului pentru 20 mai.

1. Invocarea de către procurorul de ședință a celor două excepții de neconstituționalitate s-a realizat în contextul în care a apărut necesitatea adaptării poziției procesuale a parchetului la solicitările formulate de către inculpații din cauză.
Concret, la termenul de judecată din data de 15.04.2019, s-au invocat:
 Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 29 din Legea nr. 78/2000, raportat la motivele de apel ale inculpaților Ş.O, D.N.L şi A.F care au solicitat casarea cu trimitere spre rejudecare în temeiul art. 421 pct.2 lit. b teza finală C.p.p., invocând decizia  nr. 17 din data de 17.09.2018, pronunțată în recurs în interesul legii de către Înalta Curte de Casație și Justiție, avându-se în vedere şi faptul că, la același termen de judecată, apărătorul inculpatei A. F. a depus la dosar un supliment al motivelor de apel, supliment care vizează inclusiv aspectul că la instanța de fond, completul de judecată nu a fost unul specializat în fapte de corupție.
Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 174 CP cu referire la art.154 alin 2 teza I din CP în interpretarea dată prin Decizia nr 5/11.02.2019 pronunțată în Recurs în interesul legii de către ICCJ a fost invocată în considerarea susținerilor apărătorului inculpatului D.N.L. care a cerut ca instanța să ia în discuție cererea de schimbare a încadrării juridice depuse de Parchet și să se pronunțe asupra acestei cereri înainte de intrarea în dezbateri pe fond, întrucât dacă instanța va respinge această cerere, apărarea va invoca prescripția răspunderii penale.
Precizăm că cererea de schimbare a încadrării juridice a Parchetului a fost depusă la data de 18.03.2019 și are în vedere corecta încadrare juridică a faptelor reținute în sarcina unora dintre inculpați.
2. Amânarea cauzei nu a fost urmărită de procurorul de ședință, acesta solicitând explicit instanței să acorde inculpaților un interval de timp de 30 min pentru a lua la cunoștință de conținutul excepțiilor, urmând ca ulterior reluării ședinței să se pună concluzii pe admisibilitatea acestora.
  Deși, potrivit dispozițiilor instanței de judecată, la data de 15.04.2019, motivul de amânare al cauzei a fost reprezentat de invocarea excepțiilor neconstituționalitate de către procurorul de ședință, nu se poate concluziona că în lipsa invocării acestora, cauza nu ar fi suferit o nouă amânare care se putea datora chiar solicitărilor formulate de inculpați la începutul ședinței de judecată și cu privire la care instanța nu s-a pronunțat.
     Invocarea unor excepții de neconstituționalitate, de regulă nu reprezintă motiv de amânare a cauzei întrucât se pune în discuție doar îndeplinirea condițiilor de admisibilitate ale acestora, în conformitate cu prevederile art. 29 alin. 1-3 din Legea nr.47/1992″, a explicat DNA demersul.

Pe 1 iunie, un membru al completului, Luciana Mera, se va pensiona, iar dacă procesul nu se va finaliza până atunci, apelul ar putea fi reluat de la zero pentru ca noul magistrat să cunoască dosarul în detaliu.

În prima instanță, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

O solicitare de preschimbare a termenului a fost făcută și în dosarul lui Darius Vâlcov, însă până în prezent completul care îl judecă nu a luat o decizie.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com