Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

LIVE | Replici acide în dezbaterea CSM pentru desființarea Secției Speciale / Președintele CSM, critici la adresa lui Stelian Ion: Atitudinea dumneavoastră de a cataloga anumite garanții drept superimunități blochează orice fel de dezbatere

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 11 februarie 2021 Etichete: , , , ,

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dezbate, la această oră, proiectul de lege care vizează desființarea Secției Speciale, controversata structură de parchet creată pentru investigarea judecătorilor și procurorilor. Main News transmite cele mai importante momente ale ședinței CSM.

UPDATE 18:40 – Președintele CSM, Bogdan Mateescu a criticat proiectul lui Stelian Ion pentru că nu cuprinde garanții privind cercetarea magistraților.

„Acest proiect nu unește. Atitudinea dumneavoastră de a cataloga anumite garanții drept superimunități blochează orice fel de dezbatere. Închideți orice dezbatere pentru că vă raportați la garanții ca la un privilegiu. (…) Sunteți un pendul între extreme. Nu putem exclude argumentele colegilor. Acum era momentul construcției, pentru că s-a terminat campania electorală”, a afirmat Bogdan Mateescu.

UPDATE 18:30 – „Multe chestiuni sunt colaterale desființării SIIJ. Instituțiile judiciare nu sunt perfecte. E corect să le privim în față, să nu ne facem idoli. Percepția mea este că înființarea acestei Secții a fost o greșeală. Nu am auzit pe nimeni să laude activitatea acestei Secții. Nu este o plăcuță această Secție (n.r. – referitor la afirmațiile Liei Savonea), este mai degrabă un cui în talpă. Sunt așteptate anumite garanții de către judecători și procurori, dar astfel de garanții sunt dorite de toți cetățenii. Dacă ar fi instituite astfel de garanții, nu știu cât ar fi folosite ele efectiv, dar opinia publică nu ar fi mulțumită. Sunt dispus să discutăm”, a declarat Stelian Ion.

UPDATE – 17:55 Procurorul Cristian Ban și-a încheiat pledoaria în favoarea desființării SIIJ.

„GRECO a recomandat desființarea acestei Secții. Peste 85% din corpul magistraților își doresc desființarea acestei Secții. Părerea mea, în consonanță cu imensa majoritate a colegilor, este că trebuie să ținem cont de teritoriabilitatea și specializarea procurorilor. Votul meu va fi în favoarea desființării acestei Secții”, a afirmat Cristian Ban

UPDATE – 17:05 Mihai Bălan: SIIJ reprezintă un pericol la adresa independenței magistraților.

UPDATE – 17:00 Evelina Oprina: Avizul meu va fi negativ, dacă se va ajunge pe fond. Îmi doresc ca SIIJ să funcționeze la capacitate maximă.

UPDATE – 16:40 Judecătoarea Gabriela Baltag îl acuză pe Stelian Ion că prin desființarea Secției Speciale dorește subordonarea justiției.

„Din păcate perseverența dumneavoastră este politica. Prin aceste demersuri repetate, dumneavoastră alături de clasa politică, nu doriți decât să subordonați justiția. Domnule ministru, ați făcut o notă de fundamentare nesinceră. (…) Întreb, oare ce am greșit noi să vă avem pe dumneavoastră în fruntea ministerului? Să luați mana de pe noi si de pe SIIJ (…) Dacă vreți binele acestui popor să ne lăsați în pace”, a afirmat Gabriela Baltag.

UPDATE – 16:35 Nicoleta Țînț a transmis că avizul ar trebui să fie negativ.

UPDATE – 16:30 Judecătoarea Lia Savonea, una dintre cele mai vehemente voci în favoarea Secției Speciale, l-a criticat în termeni duri pe ministrul Stelian Ion.

Stilul militant l-a adus (n.r. – Stelian Ion) și în Ministerul Justiției. Ideea producerii de rechizitorii mă sperie. Ministrul se contrazice. Pe de o parte spune că Secția nu se justifică, iar pe de altă parte că sunt doar două rechizitorii. Ce specializare au procurorii selectați la DNA care provin de la parchete de pe lângă judecătorii, domnule ministru? Sloganuri și inexactități auzim în ultima vreme tot timpul, în special de la dumneavoastră. Ați venit cu un proiect de lege inacceptabil, care în loc să întărească independența judecătorilor, o slăbește”, a declarat Lia Savonea.

UPDATE – 16:20 „Anumite deficiențe din activitatea oricăror parchete se impun corectate la nivel de funcționare a acestora. Extragerea tuturor cauzelor referitoare la magistrați referitoare la magistrați din competența stabilită de mult timp și centralizarea care s-a stabilit la nivelul SIIJ nu oferă acele garanții de imparțialitate”, a afirmat Gabriela Scutea, procurorul general al României.

UPDATE – 16:10 Președintele Înaltei Curți se declară nemulțumită de proiectul pentru desființarea SIIJ.

„Sentimentul meu este că ce ne propuneți e schimbarea unei plăcuțe. O luam de pe o ușă si o mutam pe alta. (…) Să nu uităm anumite lucruri care s-au întâmplat”, a afirmat Corina Corbu, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

UPDATE – 15:50 „Dacă stăm așa cu această secție suntem de acord că e una funcțională. Dimpotrivă, e o garanție că suntem pe un drum greșit. Ne facem de râs, nu putem să ne mințim singuri”, a spus Stelian Ion.

În plus, Ministrul Justiției a afirmat că va aviza favorabil proiectul de lege privind desființarea SIIJ.

Eu vreau să avizez favorabil acest proiect de lege(…)Această chestiune a înființării SIIJ e o chestiune extrem de discutată. Eu unul, deși eram membru în Comisia Juridică, nu am știut niciodată argumentele pentru care s-a dorit înființarea SIIJ. Unii reprezentanți, unii membrii ai CSM, înțeleg că au cunoscut care au fost acele considerente, dar ele nu au fost explicate nicăieri. S-a încercat după mult timp de la operaționalizarea Secției să se dea o justificare”, a spus Stelian Ion.

Acesta consideră că prelungirea activității SIIJ ar însemna că se admite că, la nivelul magistraților, ar exista un fenomen generalizat de corupție.

Vom vedea ineficiența acestei secții, puține rechizitorii, nicio faptă de corupție, a dispărut corupția de tot din rândul magistraților? Nu am fost de acord cu ideea inițială ar exista un fenomen generalizat de corupție. Dacă admitem că această secție trebuie să rămâne înseamnă că admitem că avem de-a face cu un fenomen generalizat de corupție la nivelul magistraților, eu nu sunt de acord cu asta. Se încalcă grav principiul specializării, vorbim că trebuie să ne perfecționăm, ori acum observăm că procurorii din cadrul SIIJ sunt specializați pe toate categoriile de infracțiuni. Nu aveți încrede în DNA, aveți încredere, magistrații, doar în SIIJ”, a adăugat Stelian Ion.

UPDATE – 15:30Nu s-a discutat niciodată în plenul CSM despre modul în care au fost instrumentate dosarele cu procurori și judecători. Știm unde suntem, știm ce probleme sunt(…)A discuta despre eficiența SIIJ în acest moment în care de 2 ani această secție funcționează cu un picior în groapă este irelevant(…)Azi nu se spune „cum facem SIIJ mai eficient?”, ci se propune desființarea SIIJ”, a spus Dana Gârbovan.

UPDATE – 14:50Considerăm că CSM trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să avizeze favorabil acest proiect pentru desființarea SIIJ”, a spus reprezentantul AMA.

UPDATE – 14:25 Judecătoarele Simona Marcu și Evelina Oprina au propus ca CSM să dea aviz negativ proiectului de lege care vizează desființarea SIIJ, înainte să înceapă dezbaterile pe fondul proiectului.

Eu propun să dăm aviz negativ, astfel încât să clarificăm această chestiune”, a spus Simona Marcu.

Suntem în fața unei propuneri identice ca text, CSM nu este chemat să avizeze proceduri, forme, ci conținuturi normative. Sunt de acord cu Simona Marcu, dar cred că un semnal puternic este și acesta: CSM își menține avizele”, a adăugat judecătoarea Evelina Oprina.

UPDATE – 13:50Aș face o comparație cu un parchet județean, unde au lucrat 33 de procurori: Au avut de soluționat 27.000 de dosare, din care au soluționat 8.500, au dispus trimiterea în judecată în 1.283 de cauze, prin care au fost trimiși în judecată peste 1.000 de inculpați, din care au fost inculpați 5”, a spus procurorul Gabriel Deac, vicepreședintele CSM.

UPDATE – 13:45Tot timpul când vorbim de SIIJ, vorbim de DNA. În patru ani de activitate DNA a soluționat peste 1.000 de cauze, dintre care peste 50 de rechizitorii privind magistrații. Aici suntem cu comparația, între 0 și 65. DNA a reușit să ajungă la condamnarea a 100 de magistrați pentru fapte de corupție. Aici trebuie să ne raportăm, nu în alte situații”, a spus procurorul Cristian Ban.

UPDATE – 13:30  Stelian Ion a precizat că este nemulțumit de activitatea Secției Speciale.

În termeni generali, sunt nemulțumit de activitatea acestei secții. Media rechizitoriilor pe care le înaintează această secție este în jur de 2 rechizitorii pe an, niciun rechizitoriu pentru fapte de corupție în privința magistraților, nu am văzut elemente referitor la cheltuielile făcute. Consider că există o problemă structurală, a fost croită greșit această secție și nu avea cum să funcționeze. Că ar fi fost 7 procurori acolo sau 15, nu cred că ar fi fost mare diferență. Un număr de aproape 6000 dosare nesoluționate mi se pare inacceptabil și sesizările vin în continuare. Ce vreau să spune este că, per total, vreau să îmi exprim nemulțumirea față de activitatea acestei secții”, a spus ministrul Justiției, Stelian Ion.

UPDATE – 13:20 Judecătoarea Simona Marcu a făcut o paralelă între activitatea SIIJ și activitatea DNA.

Aș prezenta activitatea DNA: Anul 2018: 3 rechizitorii cu magistrați(…)Aș vrea să amintesc un lucru de tristă amintire, modul în care se derulau ședințele de activitate la DNA(…)DNA se promovează pe Facebook, și-au făcut un clip de promovare. Trebuie să ne gândim dacă e în regulă să facă acest lucru. SIIJ de ce nu poată să aibă un clip de promovare?”, a spus judecătoarea Simona Marcu.

UPDATE 13:00 Judecătoarea Lia Savonea cere ca Parchetul General să răspundă în locul SIIJ în cadrul plenului CSM, după ce reprezentanții asociațiilor din Justiție au lansat mai multe acuzații la adresa procurorilor Secției Speciale.

Din punctul nostru de vedere activitatea SIIJ este, am putea spune chiar rușinoasă. Rezultatele pe anul 2020 pot conduce orice observator obiectiv la concluzia unei ineficiențe unei asemenea structuri”, a spus reprezentantul Asociației AMAS, procurorul Claudiu Sandu.

UPDATE  12:50: Judecătoarea Alina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a cerut amânarea ședinței, argumentând că ar fi trebuit ca procurorii Secției Speciale să fie prezenți în plenul CSM pentru a răspunde acuzațiilor.

Dacă tot am hotărât să facem un rechizitoriu și să le facem acuzații atât de grave, nu ar fi trebuit să îi invităm aici? Dacă s-au făcut astfel de afirmații, nu ar trebui ca cei de la SIIJ să răspundă? Eu simt nevoia să am răspunsul”, a spus președintele ÎCCJ, Alina Corbu.

Știrea inițială

De la operaționalizarea sa, în 2018, Secția Specială a fost unul dintre principalele motive care au generat conflicte în rândul membrilor CSM.

Proiectul de desființare a fost modificat și pus din nou în dezbatere publică de noul ministru al Justiției, Stelian Ion. În actuala formă, ințiativa legislativă nu mai prevede „superimunitatea” magistraților, măsură care ar fi introdus filtre în anchetarea și judecarea procurorilor și judecătorilor.

CITEȘTE ȘI: O asociație de procurori demontează argumentele în favoarea menținerii Secției Speciale

Multe anchete, puține rechizitorii

În 2020, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a soluționat un număr de 552 de dosare, din care 550 au fost clasări și 2 rechizitorii, în cadrul cărora au fost trimiși în judecată 3 inculpați, se arată în bilanțul SIIJ pe anul 2020, obținut de MainNews.ro.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Ministerul Justiției a dat publicității proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale

De altfel, Main News a arătat, în ianuarie, că la nivelul Secției Speciale erau deschise peste 6.000 de anchete, în vreme ce doar șapte dosare au fost trimise în instanță până atunci. Cu alte cuvinte, SIIJ avea în lucru de 860 de ori mai multe dosare decât a trimis în judecată.

CITEȘTE ȘI: Ana Birchall: Numai la SIIJ-ul doamnei Florea și a susținătoarei Savonea găsim așa „procurori ultra specializați”

Cu ce s-a remarcat SIIJ

Secția Specială a fost operaționalizată la finalul anului 2018, printr-o ordonanță de urgență în vremea ministrului Tudorel Toader. Unul dintre cei mai cunoscuți procurori SIIJ este Adina Florea (foto).

Secția Specială s-a remarcat prin decizii controversate și anchete care au stârnit foarte multe discuții.

Secția Specială a retras apelurile DNA în dosarele Hrebenciuc și Ghiță, măsură favorabilă celor doi. A pus-o sub acuzare și chiar sub control judiciar pe Laura Codruța Kovesi, în timp ce aceasta viza funcția de șef a Parchetului European. De curând, un procuror de la SIIJ a dispus renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: SIIJ cere Poliției Capitalei să renumere voturile de la Primăria Sectorului 1

 

Foto Adina Florea: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW