Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Ligia Deca s-a dezis de promisiunea care a încheiat greva din Educație: Promisiunea nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2024 Etichete:

Ministrul Deca renunță la declarația care a pus capăt grevei din educație, referitoare la stabilirea unui salariu net de 4.600 de lei pentru profesorii debutanți începând cu 1 ianuarie, afirmând: „Promisiunea nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme”.

Ministrul educației se dezice de comunicatele oficiale care au pus capăt grevei profesorilor, comunicate emise de ministrul Muncii, Marius Budăi, în cadrul unei conferințe la care a participat și Ligia Deca, la sediul Guvernului. La data de 12 iunie 2023, Budăi anunța că începând cu 1 ianuarie 2024, profesorii debutanți vor beneficia de un salariu net de 4.600 de lei lunar. La o oră după aceste declarații și adoptarea Ordonanței de către Guvernul Ciucă, sindicatele din Educație au pus capăt grevei, Ciucă și-a prezentat demisia din funcția de premier, iar profesorii au revenit la orele de curs începând chiar a doua zi. Tot în aceeași zi, Ciolacu a devenit premier.

Șase luni mai târziu, profesorii debutanți primesc cu 1.000 de lei mai puțin decât estimase ministrul Muncii, adică în jur de 3.600 de lei.

Întrebată de ce nu a spus în acea conferință, în care era prezentă alături de ministrul Muncii, că promisiunea nu este a sa, Ligia Deca a răspuns: „Puteam să contrazic un ministru care avea în atribuții această lege sau să prevăd ce se va întâmplă economic cu situația României? Am făcut tot ce a fost posibil la nivelul Ministerului Educației pentru ca profesorii să aibă o salarizare decentă”.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW