Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Registrul național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, operaționalizat la nivelul Poliției Române / Ce li se interzice persoanelor înscrise în Registru

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 iulie 2021

Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor a fost operaționalizat de Poliția Română, potrivit unui comunicat emis joi de IGPR. 

Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale”, informează IGPR.

Registrul se organizează și ține de unitățile Poliției Române, prin structurile specializate în acest domeniu, și se constituie ca o evidență separată de cea a cazierului judiciar.

Registrul ține evidența următoarelor persoane: 

– persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile anterior enumerate, de către organele române competente;

– persoanelor de cetățenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de acest fel;

– persoanelor născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni dintre cele enumerate și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal”, arată sursa citată.

Oricine poate cere un certificat de integritate comportamentală

Persoanele fizice vor putea cere eliberarea unui certificat de integritate comportamentală, ce atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea, mai arată IGPR. Certificatul de integritate comportamentală nu substituie cazierul judiciar, cele două documente având conținut diferit.

În certificatul de cazier judiciar se înscriu hotărârile judecătorești rămase definitive care produc efecte juridice, în timp ce în certificatul de integritate comportamentală se înscriu datele disponibile cu privire la săvârșirea infracțiunilor indicate de lege”, potrivit unui comunicat transmis de Poliția Română.

Odată cu operaționalizarea Registrului, toate persoanele care au săvârșit infracțiunile menționate și care se află în evidențele cazierului judiciar au fost înscrise în Registru. Prevederile se aplică și persoanelor cu cetățenie română luate în evidență de autorități în statele membre ale Uniunii Europene, dar și persoanelor născute în străinătate, despre care există informații că se deplasează pe teritoriul României.

Ce obligații au persoanele înscrise în Registru

Persoanele înscrise în Registru trebuie să se prezinte la organele de poliție o dată la trei luni, pentru a comunica informații relevante în legătură cu profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care intră în contact în mod direct și orice loc frecventat în mod constant de copii, la care au avut acces în această perioadă.

În plus, mai au următoarele obligații:

– de a anunța, în prealabil, organul de poliție pe raza căruia locuiesc, în cazul intenției efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit;

– de a se prezenta la organul de poliție pe raza căruia își stabilesc locuința, pentru a comunica despre aceasta și a fi luate în evidență, în termen de cel mult 3 zile.

Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, arată Poliția Română.

Ce li se interzice persoanelor înscrise în Registru

„Potrivit prevederilor Legii nr. 118/2019, ministerelor de resort și organelor administrației publice centrale și locale le-a revenit obligația ca, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să evalueze cadrul legal din domeniul de competență și, după caz, să demareze procedurile necesare de natură legislativă și/sau administrativă, pentru a se asigura că unei persoane înscrise în Registru i se interzice, temporar sau permanent, să desfășoare activități profesionale, activități de voluntariat sau orice alt tip de activități care presupun:

– contactul direct cu copiii;

– contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile;

– examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane”, arată Poliția Română.

Sursă foto: Politia Romana

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *