Referendum București 2024: 1,8 milioane de bucureșteni, așteptați la urne pentru referendumul propus de Nicușor Dan, simultan cu prezidențialele
Aproape 1,8 milioane de bucureșteni sunt chemați duminică să voteze la referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan, simultan cu alegerile prezidențiale. Cetățenii vor decide asupra împărțirii bugetului între Primăria Capitalei și primăriile de sector, modului de emitere a autorizațiilor de construire și implementării unui program de prevenire a consumului de droguri în școli.
Cele trei întrebări la care bucureștenii sunt invitați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:
1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
3. Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?.
Cine poate vota la referendum
La referendumul local din București pot vota doar cetățenii români cu domiciliul sau reședința în Capitală, inclusiv cei cu vize de flotant recente.
Votul se va desfășura în aceleași secții, în același interval orar (7:00-21:00) și cu aceeași ștampilă ca pentru alegerile prezidențiale.
Alegătorii din București vor vota la secțiile la care sunt arondați, cu excepția celor implicați în procesul electoral. Persoanele cu mobilitate redusă pot vota la cea mai apropiată secție, fiind trecute pe liste suplimentare.
Va exista o singură urnă specială în care vor fi colectate toate buletinele de vot, iar aceasta va putea fi folosită de către alegătorii care nu se pot deplasa, cei care au o activitate care impune prezenţa continuă la locul de muncă, persoanele internate sau cele arestate la domiciliu. Solicitanţii urnei speciale vor trebui să facă două cereri diferite: una pentru alegeri prezidenţiale şi alta pentru referendum.
Care sunt condiţiile de validare a referendumului
Pentru validarea referendumului local din București, este necesară o prezență de 30% din alegători (aproximativ 540.000 de persoane). Rezultatul este considerat valabil dacă buletinele exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente (aproximativ 450.000 de voturi).
Procesele-verbale vor fi întocmite separat pentru fiecare dintre cele trei întrebări şi vor fi transmise Birourilor electorale de sectoare, iar după centralizare, rezultatele vor fi transmise la Biroul Electoral Central, care va anunţa dacă referendumul local este sau nu valid.
Primarul general susține că, potrivit legislației actuale, primăriile de sector primesc prea mulți bani în comparație cu Primăria generală, având în vedere că această instituție are în sarcină mai multe atribuții, dar și plata subvențiilor pentru transport și termoficare.
Pentru 2024, Primăria Capitalei a estimat venituri de 7,8 miliarde de lei. Aproximativ 3 miliarde de lei reprezintă subvențiile, sumă la care se adaugă cheltuieli legate de administrarea spitalelor, teatrelor, marilor parcuri, străzilor principale și iluminatul public. Potrivit datelor centralizate de HotNews.ro, în total, primăriile de sector din București au în 2024 bugete de 14,5 miliarde de lei.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii