Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Reducerea „ofertei de droguri”, prin alternative de petrecere a timpului liber/Psiholog: Părinții, bogați sau săraci, trebuie să știe că primesc ajutor, dacă au copii consumatori de droguri

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 17 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

În România, consumul de droguri începe, în medie, la vârsta de 13 ani, arată cel mai recent raport al Agenției Naționale Antidrog(ANA), consultat de Main News. Adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri. Specialiștii antidrog spun că apare tentația, iar dependența are, la bază, un „gol”, care poate fi umplut cu alternative sănătoase de petrecere a timpului liber. 

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul al  doilea în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive).

Consumul de droguri a devenit „amenințare la adresa securității naționale”, astfel că a fost introdus pe agenda discuțiilor în Consiliul Suprem de Apărare a Țării(CSAT). Ultima tragedie, cea provocată de tânărul Vlad Pascu, în stațiunea 2 Mai, a readus în atenția autorităților efectele devastatoare ale consumului de droguri.

Main News a dorit să afle ce recomandă psihologii, pentru ca tentația consumului de droguri să fie cât mai departe.

Nicoleta Ignat, art-terapeut, s-a confruntat ea însăși mulți ani cu o dependență, însă, acum este gata să-i ajute pe cei care simt că alcoolul, tutunul sau consumul de droguri le controlează viața.

„Trebuie să existe un punct foarte jos în care să ajungi, ca să te trezești. De cele mai multe ori, există tendința să negi că ai o problemă și să refuzi ajutorul de specialitate sau chiar al prietenilor. Eu le recomand celor care au dependențe de orice să aibă hobby-uri, să picteze, să danseze, să facă orice activitate care e creativă în mod natural”, a menționat art-terapeutul Nicoleta Ignat.

Directoarea Agenției Naționale Antidrog, Georgiana Ramona-Dabija, a subliniat, pentru Main News, că tinerii au șanse să fie „reabilitați”, dacă sunt identificați din timp. În cadrul centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din țară sunt voluntari din rândul foștilor consumatori de droguri.

Terapeut: Părinții, bogați sau săraci, trebuie să știe că primesc ajutor, dacă au copii consumatori de droguri

Alina Oprea, psiholog și voluntar „Salvați Copiii”, consideră că tinerii au nevoie de empatie, atunci când li se vorbește despre efectul nociv al drogurilor. Însă, „munca” în terapie este cea cu părinții.

Părinții, bogați sau săraci, trebuie să știe mai întâi cum să recunoască efetele drogurilor și mai ales unde să apeleze, pentru că sunt programe gratuite. Nu este adevărat că în România nu te poți dezintoxica, trebuie doar să ceri ajutorul, la profesori, la consilierul școlar, la consilierul antidrog”, a meționat terapeutul Alina Oprea.

Cel puţin unul din zece români, cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, a consumat un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an (consum recent), arată un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii