Peste 18 kilograme de cannabis, confiscate de polițiști în ultimele două săptămâni/Câți consumatori de droguri au scăpat de urmărire penală
În perioada 1 – 14 septembrie a.c., poliţiştii și procurorii D.I.I.C.O.T au efectuat 32 de acţiuni operative (dintre care 19 de amploare), pentru destructurarea grupurilor infracţionale specializate în trafic de persoane, criminalitate informatică, trafic şi consum ilicit de droguri şi spălare de bani, anunță Poliția Română.
Astfel, în numai două săptămâni au fost emise 57 de ordonanţe de reţinere şi 49 de mandate de arestare preventivă. De asemenea, faţă de cinci persoane persoane, a fost luată măsura controlului judiciar.
Potrivit sursei citate, în intervalul menționat, au fost confiscate aproximativ 18,5 kilograme de cannabis, 121 de grame de cocaină, 31 de kilograme de droguri sintetice, 103 grame de alte substanţe cu efect psihoactiv, 13 doze de diverse substanţe cu efect psihoactiv, precum şi 65 de kilograme de substanţă vegetală”, a mai transmis sursa citată.
Procurorii au confiscat peste 18 kilograme de cannabis, în doar două săptămâni
De asemenea, au fost descoperite şi indisponibilizate cântare, arme albe, 93 de telefoane mobile, dar şi sume de bani, unele ce prezintă urme de contrafacere, transmite Poliția Română.
Într-o adresă remisă Main News, DIICOT a menționat că s-a dispus renuntarea Ia urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu în 1685 de cazuri în anul 2022, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, aceeași măsură(n.r. renunțare la urmărire penală), în 1854 de dosare penale.
Potrivit raportului de activitate pe 2022 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), anul trecut s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de condamnări pentru infracțiunile legate de traficul de droguri în România. Cauzele posibile ar fi modificarea în 2014 a Codului penal, când au fost reduse pedepsele pentru traficul de droguri, dar și decriminalizarea deținerii pentru consumul propriu, care ar fi avut drept consecință explodarea consumului, în lipsa unei abordări mai largi care să includă măsuri preventive, cât și scăderea motivației consumatorilor de a colabora cu autoritățile pentru a identifica dealerii.
Sursă foto: Poliția Română
Comentarii