Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Recorduri de temperaturi: martie, a zecea cea mai caldă lună consecutiv/ Explicațiile experților

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 aprilie 2024 Etichete: , ,

Cu o nouă înregistrare a temperaturilor în luna martie, stabilind un record pentru a zecea lună consecutivă, media globală a temperaturilor în ultimele 12 luni a fost cu 1,58 grade Celsius mai ridicată decât media climatică din secolul al XIX-lea, anterior impactului arderii combustibililor fosili, defrișărilor și agriculturii intensive.

Această serie continuă de zece recorduri lunare, inclusiv în luna martie 2024, semnalează consecutivitatea în creșterea temperaturilor, amplificată de fenomenul El Niño și de influența umană asupra încălzirii globale. Această creștere constantă a temperaturilor este însoțită de o creștere a numărului de catastrofe naturale, în ciuda eforturilor insuficiente ale omenirii de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Experti în domeniul climei sunt îngrijorați de această continuă anomalie termică și speră că este mai mult o consecință a fenomenului El Niño decât un semn al unor schimbări structurale mai grave în climă. Cu toate acestea, dacă trendul nu se stabilizează până în august, se așteaptă ca consecințele să fie imprevizibile și potențial alarmante pentru sănătatea planetei noastre.

În timp ce luna iulie 2023 a devenit cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată pe glob, fiecare lună începând cu iunie a stabilit, de asemenea, propriul său record. Continuând această tendință, luna martie 2024 a adăugat o altă cifră alarmantă, cu o temperatură medie cu 1,68°C mai ridicată decât media lunară a lunii martie în perioada preindustrială (1850-1900), conform anunțului făcut marți de Serviciul pentru Schimbări Climatice (C3S) al Observatorului European Copernicus.

În consecință, în ultimele douăsprezece luni, temperatura globală a depășit cu 1,58°C nivelul din era preindustrială, depășind astfel limita critică de 1,5°C stabilită de Acordul de la Paris.

Cu toate acestea, pentru a evalua în mod corect această anomalie, este necesar să se ia în considerare o perioadă medie de „cel puțin 20 de ani”, pentru a distinge între schimbările climatice pe termen lung și variabilitatea vremii anuale, subliniază Observatorul. Cu toate acestea, conform șefei adjuncte a C3S, Samantha Burgess, suntem într-o situație extraordinar de aproape de această limită critică și deja simțim presiunea timpului.

De mai bine de un an, temperatura oceanelor, principalele regulatoare climatice, care acoperă 70% din suprafaţa Pământului, este mai caldă ca niciodată.

Luna martie 2024 a stabilit chiar un nou record istoric pentru toate lunile combinate, cu o medie de 21,07°C măsurată de Copernicus la suprafaţa mării (excluzând zonele din apropierea polilor).

„Acest lucru este incredibil de neobişnuit”, notează Samantha Burgess. Această supraîncălzire ameninţă viaţa marină şi duce la mai multă umiditate în atmosferă, sinonimă cu condiţii meteorologice mai instabile, precum vânt violent şi ploi torenţiale.

„Cu cât atmosfera globală devine mai caldă, cu atât evenimentele extreme vor fi mai numeroase, mai severe şi mai intense”, subliniază omul de ştiinţă, citând ameninţarea „valurilor de căldură, a secetelor, a inundaţiilor şi a incendiilor de pădure”.

Începând cu luna iunie, fenomenul climatic natural El Niño a influențat fenomenele meteorologice la nivel global, aducând cu sine temperaturi mai ridicate. Conform informațiilor furnizate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), acest fenomen a atins apogeul în luna decembrie, însă se așteaptă să continue să genereze temperaturi continentale peste medie până în luna mai.

Perspectivele pentru lunile următoare ridică întrebări despre posibilitatea de a înregistra noi recorduri. Samantha Burgess avertizează că, dacă tendința de temperaturi ridicate la suprafața oceanului persistă, este foarte probabil să asistăm la alte evenimente meteorologice extreme.

În același timp, Organizația Meteorologică Mondială indică posibilitatea dezvoltării fenomenului opus, La Niña, în cursul acestui an, după o perioadă de condiții neutre între aprilie și iunie. Această oscilație a fenomenului El Niño și potențiala apariție a La Niña alimentează incertitudinile legate de evoluția vremii în viitorul apropiat.

Analizând datele, climatologii sunt în dezbatere cu privire la posibilitatea depășirii recordurilor meteorologice. După un an 2023 extraordinar, considerat cel mai cald înregistrat vreodată, persistă întrebările legate de ceea ce ne rezervă viitorul climatic.

Această creștere a temperaturilor, în mare parte explicabilă, dar nu în totalitate, ridică semne de întrebare și îngrijorări cu privire la evoluția climatică. Conform concluziilor specialiștilor, anul 2023 a căzut în limitele prevăzute de modelele climatice, dar a marcat o deviație semnificativă față de medie, semnalând o creștere accelerată a temperaturilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW