Reacțiile politicienilor români după aderarea completă la Spațiul Schengen: „Este doar datoria noastră”
Miniştrii de Interne din ţările UE au aprobat, la Bruxelles, aderarea deplina a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, începând de la 1 ianuarie 2025, a anunțat joi, 12 decembrie, președinția maghiară a UE.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a explicat ce înseamnă această decizie pentru transportatorii rutieri și pentru circulația trenurilor.
„De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spaţiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră. Se reduc astfel timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la: Curtici, Valea lui Mihai, Salonta, Episcopia Bihor și Carei.
Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen va înseamna eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine, Ungaria şi Bulgaria, astfel că transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE: Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Călăraşi, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Calafat, Nădlac 1 şi 2, Vârşand, Borş 1 şi 2 şi Petea”, a scris Grindeanu într-o postare pe Facebook.
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că aderarea României la Schengen și cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025, este dovada „că atunci când guvernele, miniştrii şi funcţionarii lucrează împreună şi fac ce trebuie, lucrurile ies bine”.
„România a îndeplinit condițiile tehnice de 12 ani să intre în Schengen! Votul de azi e un gest de dreptate pentru români”, a scris și președinta USR, Elena Lasconi, pe pagina ei de Facebook.
Cătălin Predoi, ministrul Afacerilor Interne a mulțumit românilor pentru răbdare.
„Înainte de orice aș vrea să spun și nu o spun de complezență. În primul rând, aș dori să mulțumesc tuturor românilor care au avut răbdare cu noi, au avut răbdare să aștepte acest moment. Am simțit permanent orizontul de așteptare, nemulțumirile, tensiunea, încercările prin care au trecut toți cei care treceau frontiera.
Vreau să vă spun că de multe ori am călătorit cu mașina ca să mai discut cu frontieriștii, cu oamenii și de fiecare dată speram să vină acest moment și să începem să le facem dispărute.
Poate cel mai greu lucru a fost faptul că n-am putut să comunicăm de fiecare dată progresele pe care le făceam, tocmai pentru a ne proteja aceste progrese și a face pasul mai repede. A fost destul de apăsător acest lucru. Restul este doar datoria noastră, de asta am primit mandatele, să lucrăm și să găsim cele mai bune soluții”, a spus Predoiu la Antena 3 CNN.
Foto: Inquam Photos / George Calin