Reacții internaționale cu privire la vaccinul anunțat de Rusia
Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia este prima țară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, iar reacțiile internaționale nu au întârziat să apară.
Vaccinul care poartă numele de Sputnik-V a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, conform Reuters și New York Times, dar nu a trecut încă de testele de siguranță, iar Rusia nu a publicat rezultatele științifice ale testelor clinice.
Cercetătorii critică decizia Rusiei de a anunța vaccinul înainte de parcurgerea celei de-a treia faze de testare
Francois Balloux, expert al University College London’s Genetics Institute, a catalogat decizia ca fiind una „nesăbuită și prostească”, adăugând că „vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu nu este etic”.
Ayfer Ali, cercetătoare la Warwick Business School din Marea Britanie, a spus că „Rusia face la propriu un mare experiment la nivelul populației”, menționând gravitatea efectelor adverse pe care vaccinul ar putea să le aibă, având în vedere că deocamdată nu există informații clare.
Peter Hotez, om de știință la Baylor College of Medicine din Houston, Texas, a afirmat că dacă vaccinul Sputnik-V nu va avea rezultate convingătoare, acest lucru ar putea să aibă efecte negative asupra întregii industrii care se ocupă cu dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.
OMS nu a inclus vaccinul pe lista celor 6 avansate din punct de vedere al testelor clinice
De altfel, Sputnik-V nu a fost inclus de către OMS pe lista celor șase vaccine avansate din punct de vedere al testelor clinice, listă publicată săptămâna trecută.
„Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea” a spus Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS.
Dr. Anthony Fauci, reticent când vine vorba de vaccinul rusesc
„Sper că ruşii au dovedit realmente că vaccinul este sigur şi eficient. Mă îndoiesc serios că au făcut asta” a declarat și Dr. Anthony Fauci, principalul expert în boli infecțioase din S.U.A, pentru ABC News.
Acesta a continuat, spunând că este o diferență mare între a avea un vaccin și a demonstra că acesta este sigur și eficient, iar „dacă am vrea să facem rău multor oameni sau să le oferim ceva ce nu funcţionează, am putea începe să facem asta chiar de săptămâna viitoare. Dar nu aşa funcţionează lucrurile”.
Reacția Ministerului Sănătății de la Berlin
Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Sănătății a declarat marți pentru Afp că siguranța pacienților este cea mai mare prioritate, iar datele cu privire la calitatea, eficiența și siguranța vaccinului rusesc nu sunt cunoscute.
„Autorizarea unui vaccin în Europa presupune, în afara demonstrării calităţii sale farmaceutice, şi informaţii suficiente din studiile clinice pentru a demonstra eficienţa şi siguranţa medicamentului” a precizat purtătorul de cuvânt.
India trebuie să se asigure mai întâi că vaccinul e sigur înainte să înceapă producția în masă
Directorul AIIMS(All India Institute of Medical Sciences), Dr. Randeep Guleria a declarat că dacă vaccinul produs de Rusia va avea succes, echipele de cercetători din India ar urma să se asigure dacă vaccinul este sigur și eficient, nu are efecte adverse și asigură o imunitate puternică împotriva virusului. Dacă toate aceste lucruri se confirmă, India are capacitatea de a-l produce în masă.
Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, gata să participe la testarea clinică a vaccinului
Acesta a declarat că are o încredere enormă în studiile făcute de cercetătorii ruși și că ar fi dispus să participe la testarea clinică a vaccinului.
‘Îi voi spune președintelui Putin că am o încredere enormă în studiile dumeavoastră de combatere a COVID și cred că vaccinul pe care l-ați produs este într-adevar bun pentru umanitate’ a declarat Rodrigo Duterte la o televiziune publică din FIlipine.
Vladimir Putin a transmis că sunt deja 20 de țări interesate de vaccinul produs de Institutul Gamaleya din Moscova, susținând că are peste 1 miliard de solicitări de doze de ser. Țări din America Latină, Orientul Mijlociu sau Asia s-au arătat deja interesate, iar Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită vor lua parte la testările noului vaccin.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/reactii-internationale-cu-privire-la-vaccinul-anuntat-de-rusia/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: mainnews.ro/reactii-internationale-cu-privire-la-vaccinul-anuntat-de-rusia/ […]