Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană ar urma să taie până la 70% din fondurile alocate Ungariei

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 septembrie 2022

Aproximativ 70% din fondurile europene alocate în prezent Ungariei ar putea fi tăiate, pe fondul disputei cu Comisia Europeană privind respectarea statului de drept, potrivit unei propuneri a comisarului european pentru buget, Johannes Hahn, relatează cotidianul austriac Die Presse și EUObserver.

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, ar fi trimis o notă internă prin care propunea ca 70% din fondurile europene alocate Ungariei prin cele 3 programe operaționale ale Uniunii Europene să fie tăiate.

Oficialul european acuză Ungaria de „iregularități sistemice, deficiențe și puncte slabe” în ceea ce privește sistemul de achiziții publice, un număr ridicat de licitații la care se înscrie o singură firmă și inexistența unei competiții pe piața achizițiilor publice.

Totodată, în nota citată este menționat că Ungaria se mai confruntă cu numeroase cazuri de conflicte de interese și că magistrații sunt limitați în ceea ce privește anchetarea și condamnarea infractorilor, în special în cazurile de corupție la nivel înalt.

Ungaria are alocate 21,7 miliarde de euro în bugetul UE pe anul 2021-2027. La exercițiul bugetar 2015-2019, OLAF, organismul anti-fraudă al UE, susține că 4% din fondurile cheltuite de Ungaria au prezentat nereguli, cel mai mare procent din Europa.

Comisia Europeană are ca termen data de 21 septembrie să decidă dacă ultimele măsuri adoptate de Guvernul de la Budapesta răspund îngrijorărilor ridicate de oficialii europeni.

Ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga, s-a întâlnit săptămâna trecută cu mai mulți comisari, în încercarea de a-i convinge că răspunsurile adoptate de Guvernul condus de Viktor Orban sunt adecvate.

Concret, Ungaria ar urma să creeze o autoritate anticorupție și un grup de lucru format din organizații non-guvernamentale, ce vor veghea asupra modului în care Guvernul de la Budapesta folosește fondurile europene. Detalii aici.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *