Reacția Patriarhiei la propunerea ca Paștele să fie celebrat odată cu catolicii: Este un ideal dezirabil, dar presupune consultări
Biserica Ortodoxă Română susține ideea celebrării Sărbătorilor Pascale în același timp cu Biserica Catolică, după calendarul gregorian, însă acest lucru presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor Sinod pan-ortodox.
Adrian Papahagi, profesor în cadrul Universității Babeș Bolyai, Theodor Baconschi, fost ministru de externe, și Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București, solicită Bisericii Ortodoxe Române celebrarea Sărbătorilor Pascale odată cu creștinii catolici și protestanți.
Patriarhia nu spune nu unei astfel de propuneri, însă susține că problema ar trebui tranșată alături de celelalte Biserici Ortodoxe.
„Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc, așa cum a fost și dorința constantă a Sfinților Părinți ai Bisericii creștine primare. Soluționarea acestei probleme, care nu este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Concordanța între Apus și Răsărit privind sărbătorirea Paștelui, consfințită prin Conciliu ecumenic de la Niceea din 325 a luat sfârșit odată cu adoptarea în 1582 a calendarului gregorian, menită să îndrepte calendarul iulian.
Potrivit crestinortodox.ro, în catolicism și în protestantism a fost primită reforma gregoriana a calendarului, după care se calcula și data Sărbătorilor Pascale, pe când practica ortodoxa a păstrat vechiul calendar în această privință.
Începând cu data de 1 octombrie 1924, în urma recomandărilor transmise în conferința de la Constantinopol, Biserica Ortodoxă Română a stabilit celebrarea Sărbătorilor Pascale la aceeași dată ca Biserica Catolică, după calendarul gregorian
Nu toate Bisericile Ortodoxe au făcut-o însă (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă din Macedonia). În aceste condiții, în spiritul unității ortodoxe, în 1927 BOR a decis să revină asupra deciziei, stabilind celebrarea Paștelui după calendarul iulian.
Sursa foto: Inquam Photos / Diana Oros
Comentarii