Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Scumpiri pe bandă rulantă față de anul 2021, resimțite de români / PNL și PSD, viziuni diferite pentru reducerea inflației

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 februarie 2022

În ultimul an, prețurile de consum au crescut cu o rată de 8,4%, iar efectele scumpirilor s-au resimțit la achiziția de alimente, combustibili, energie sau haine, dar și în servicii, potrivit datelor transmise luni, 14 februarie, de către Institutul Național de Statistică (INSSE). 

INSSE a transmis că rata anuală a inflației pentru luna ianuarie 2022 era de +8,4%, față de aceeași lună a anului 2021. Față de luna decembrie 2021, prețurile de consum au crescut, în ianuarie, cu 1,5%.

Practic, față de luna ianuarie a anului 2021, românii au resimțit scumpiri de 7,2% la achiziția de mărfuri alimentare, 10,2% la achiziția de mărfuri nealimentare și 5,6% la servicii.

Datele INSSE arată că majoritatea produselor de bază s-au scumpit în ultimul an:

  • Făina – creștere cu aproximativ 9% față de anul 2021;
  • Pâinea – creștere cu aproximativ 9% față de anul 2021;
  • Cartofii – creștere cu aproximativ 23% față de anul 2021;
  • Uleiul – creștere cu aproximativ 24% față de anul 2021;
  • Carnea de pasăre – creștere cu aproximativ 4% față de anul 2021;
  • Laptele – creștere cu aproximativ 4% față de anul 2021;
  • Ouăle – creștere cu aproximativ 6% față de anul 2021;
  • Îmbrăcămintea – creștere cu aproximativ 3% față de anul 2021;
  • Energia electrică, gaze și încălzirea centrală – creștere cu aproximativ 16% față de anul 2021;

În lipsa unor soluții pentru a face față scumpirilor, liderii coaliției de la guvernare se contrează în declarații publice. Duminică, președintele PNL, Florin Cîțu, propunea două posibile variante ce ar urma să crească salariile românilor și să ajute Banca Națională a României în lupta cu inflația.

1. Reducerea contribuțiilor= salarii mai mari pentru toți românii ( nu doar cei angajați la stat) Pregătisem această măsură și putea să intre în vigoare de la 1 iulie 2022. 2. Reducerea TVA = ajută BNR în lupta cu inflația și ajută creșterea economică”, a scris Florin Cîțu, duminică, pe Facebook.

Liderul PNL a primit luni replica din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Acesta susține că fostul premier Cîțu a propus „soluții asupra efectelor” și că, de fapt, ar trebui să fie rezolvată cauza, adică scumpirea prețurilor din Energie.

Social-democrații susțin, în schimb, implementarea unor noi variante de impozitare și taxare, adică renunțarea la cota unică de impozitare și creșterea taxelor pentru cetățenii care au mai multe proprietăți. 

Cîțu a transmis, ulterior, că propunerile făcute de el ar duce la creșterea veniturilor pentru toți românii, nu doar pentru cei din sistemul bugetar.

Reducerea contribuțiilor este o soluție. Cealaltă variantă a fost demonstrată deja, când a scăzut TVA-ul de la 24 la 20 rata inflației a scăzut cu 4 puncte procentuale(…)Vom discuta și în coaliție, vreau să văd ce propuneri vin de la Ministerul Finanțelor. Orice propunere vine pentru a crește veniturile doar în sectorul bugetar, e aproape imposibil de acceptat de Partidul Național Liberal”, a spus, luni, Cîțu.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW