Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Razie în Vama Veche și Mamaia-Năvodari, după tragedia de la 2 Mai / 13 permise reținute

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 august 2023

Poliția Română a desfășurat mai multe controale cu aparatele drug test și etilotest în noaptea de 25 spre 26 august, în stațiunile Vama Veche și Mamaia-Năvodari. În urmă cu o săptămână, un șofer care s-a urcat drogat la volan a luat două vieți în stațiunea 2 Mai, iar ulterior s-a descoperit un întreg lanț de erori ale oamenilor legii care au condus la producerea tragicului eveniment.

Polițiștii au efectuat 542 de testări pentru alcool și 155 pentru droguri, iar în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 35.240 de lei.

Au fost reținute 13 permise de conducere, dintre care 2 pentru conducere sub influența alcoolului, peste limita pentru infracțiune, 4 pentru conducere sub influența drogurilor și 6 permise pentru conducere sub influența alcoolului, sub limita pentru infracțiune, totodată, fiind retrase și 20 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii au constatat 7 infracțiuni, dintre care 2 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, 4 pentru conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive și una pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice.

Vlad Pascu nu a fost testat pentru consumul de droguri

Vlad Pascu, șoferul de 19 ani care a provocat accidentul din 2 Mai, soldat cu două morți, fusese oprit de două ori de polițiști înainte de accident, dar aceștia nu l-au testat cu aparatul drug test, deși au găsit droguri în mașina sa, pentru că nu ar fi prezentat semne specifice consumului de substanțe psihoactive potrivit șefului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Constantin Glugă.

„La data de 19 august 2023, în jurul orelor 00:40 (…) un bărbat a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța despre faptul că, pe Drumul Național 39, din direcția Vama Veche către localitatea 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere (…) În jurul orelor 02:40, autoturismul respectiv a fost depistat (…) circulând pe Drumul Național 39 din localitatea Vama Veche. Cu această ocazie a fost legitimat (…), iar în urma verificărilor efectuate, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală tip joint, și o folie marcată, cu denumirea Bromazepam, care conținea patru pastile și care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța pentru a se continua cercetările.

Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea zero.

Din datele transmise de către lucrătorii de poliție care au efectuat verificările la acel moment, conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive, a precizat șeful IPJ.

Constanța dispune de 12 aparate drug test

La nivel național, structurile de poliție rutieră au în dotare 184 de aparate pentru depistarea consumului de substanțe psihoactive, acestea fiind repartizate tuturor inspectoratelor județene de poliție, precum și Brigăzii Autostrăzi, a transmis vineri, 25 august, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), într-un răspuns remis Main News.

Dintre acestea, au fost repartizate structurilor de poliție rutieră din Constanța 12 aparate, București – 8 aparate, Brașov – 4 aparate, Prahova – 4 aparate, Argeș – 3 aparate.

Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatul Polițiștilor (Sidepol), reclamă, într-o declarație acordată Main News, că cel mai apropiat aparat drug test se afla la sediul Poliției Mangalia, închis într-un dulap, în biroul unui ofițer de la serviciul rutier, cel instruit să îl folosească, care nu era de serviciu.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii