Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rafila nu vrea să demioneze după crimele descoperite de procurori la Spitalul Sf. Pantelimon

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 august 2024

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că nu va demisiona din funcție, în condițiile doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București au fost reținuți după ar fi omorât cu bună știință un pacient. 

Cazul a ajuns în atenția opiniei publice la începtul acestui an, atunci când Elena Voicu, medic ATI în cadrul unității sanitare, a solicitat verificări pentru mai multe decese pe care le considera suspecte.

În loc să ia verifice cu atenție cele sesizate de Elena Voicu, ulterior concediată, ministrul PSD Alexandru Rafila a trimis Corpul de control, care a stabilit că totul este în ordine la Spitalul Sf. Pantelimon, iar procedurile au fost respectate. Același lucru l-a transmis și Colegiul Medicilor. Cele două doctorițe, Maria Miron și Mirela Păiuș, sunt acuzate de omor calificat cu premeditare, în timp ce asistenta este acuzată de mărturie mincinoasă.

Cu toate acestea, lucrurile nu erau absolut deloc în regulă, au stabilit procurorii, cei care au reținut trei persoane – două doctorițe și o asistență – în acest caz.

Concret, arată procurorii, pe 26 martie, Maria Miron a încercat să-i ia viața unui pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h. Cu toate acestea, pacienul nu a decedat ca urmare a intervenţiei unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

Rafila se spală pe mâini

În loc să își anunțe demisia pentru modul superficial în care a tratat acuzațiile de o gravitate extremă ale medicului Elena Voicu, ministrul Alexandru Rafila se ține cu dincții de scaun.

„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situaţie pentru că acolo este vorba de o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătăţii pentru astfel de acuze. Deci din punctul ăsta de vedere nu am de ce să demisionez, noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, aşa că  chestiune care pune în dubiu pentru că a creat foarte multă emoţie, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în nicun fel nici să controlăm, nici să influenţăm… pentru că încă ceva, e un lucru pe care vă rog să-l reţineţi: nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului, nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului, este decizia lui profesională”, a afirmat Alexandru Rafila întrebat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă. dacă crede că ar trebui să renunţe la funcţia de ministru în urma acuzaţiilor de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW