Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat a clarificat noile restricții: Acces în mall-uri și hoteluri doar cu certificat verde, școlile private trec în online

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2021

Raed Arafat a clarificat luni, 25 octombrie, cum se va face accesul în mall-uri și hoteluri, după ce hotărârea de guvern de săptămâna trecută a omis acest aspect, deși obligativitatea prezentării certificatului verde fusese anunțată chiar de șeful DSU. Totodată, secretarul de stat în MAI a precizat și că școlile private vor fi închise, dar elevii nu vor intra forțat în vacanță – cum a fost cazul elevilor din școlile de stat -, ci vor trece la cursuri în mediul online. 

Contextul, pe scurt: Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus vineri, 22 octombrie, noi restricții pentru limitarea răspândirii COVID-19. Acestea au fost adoptate ulterior de Guvern și detaliate de Raed Arafat într-un briefing de presă, dar nu tot ce a propus CNSU a și fost introdus în hotărârea de guvern adoptată vineri și publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. De exemplu, accesul în mall-uri și hoteluri doar pe baza certificatului verde sau închiderea tuturor școlilor – de stat și private.

„Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și hotărârea de guvern care s-a emis apoi au fost unele diferențe care au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar. Și am mai sesizat niște chestii care trebuie clarificate. Intră în vigoare imediat când se publică măsurile care se vor schimba.

(…) Deci, la mall, la intrarea în centrele comerciale este obligatoriu certificatul verde. Se va permite accesul persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare doar dacă sunt culoare bine stabilite. Se va putea intra la un centru de vaccinare, dar trebuie organizate culoarele – intri, te vaccinezi și ieși (…)

Activitatea de cazare va fi permisă doar pentru persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală. Pentru cazare în hoteluri, pensiuni și așa mai departe”, a declarat Raed Arafat după ședința de guvern de astăzi.

Vor fi și excepții de la prezentarea certificatului verde doar de vaccinare/ trecere prin boală. Raed Arafat a arătat că și persoanele care prezintă un test cu un rezultat negativ vor putea intra în mall doar dacă se vaccinează sau nevoie de serviciile publice administrative, precum pașapoartele. „Se poate intra cu test valabil și cu dovada programării”, a explicat șeful DSU.

El a subliniat că accesul în alte magazine, mai puțin cele alimentare, se face doar pe baza certificatului verde de vaccinare sau trecere prin boală.

„În afara mallurilor se poate intra la magazinele alimentare doar cu masca. Orice alt magazin sau operator economic care comercializează alte produse, fără farmacii, se intră cu certificatul verde. Magazinele de pe șosele, în afara celor alimentare, se intră acolo numai cu certificatul verde – vaccin sau boală. Dacă sunt centre comerciale nealimentare, se cere certificatul verde”, a adăugat el.

Școlile private închise, dar fără vacanță pentru elevi

Raed Arafat a mai anunțat că școlile private vor fi și ele închise, după ce hotărârea de guvern de săptămâna trecută nu prevedea acest lucru, ci doar vacanța forțată pentru elevii care învață în unități de învățământ de stat. În schimb, elevii care învață la privat nu vor intra în vacanță, ci vor învăța online în perioda 25 octombrie – 5 noiembrie.

„Școlile private: închiderea lor a fost prevăzută în hotărârea CNSU, nu s-a translatat în HG. Hotărârea de azi prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă în școlile private, dar nimeni nu îi împiedică să facă școală online”.

Citește și: Școlile de stat se închid, școlile private rămân deschise. Explicațiile ministrului educației

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW