Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Certificatul verde pentru accesul în mall-uri, omis de Guvern în hotărârea cu noile măsuri

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2021

Hotărârea de guvern prin care sunt instituite mai multe restricții noi pentru limitarea răspândirii COVID-19 conține mai multe hibe. După ce închiderea școlilor private nu a fost cuprinsă în hotărârea de guvern, deși hotărârea CNSU prevedea acest lucru, acum se pare că și obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în mall-uri a fost omisă.

Hotărârea adoptată vineri de Guvern nu include obligația de a prezenta certificatul verde la intrarea în mall-uri în varianta publicată în Monitorul Oficial. În schimb, este prevăzut în varianta din Monitorul Oficial doar intervalul orar în care pot funcționa centrele comerciale – 05:00 – 21:00.

Asta deși secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful DSU, a punctat vineri, după ședința Executivului, că accesul în mall-uri va fi permis doar persoanelor care prezintă un certificat verde care să ateste vaccinarea împotriva COVID-19  sau trecerea prin boală.

„Pentru magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va intra numai cu certificatul verde, pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde, cum am zis, vaccinat sau trecut prin boală”, declara vineri, 22 octombrie, Raed Arafat.

 

 

Aceste măsuri au fost propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin hotărârea nr. 91, și validate apoi prin hotărâre de guvern, în data de 22 octombrie, vineri.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a reunit luni, 25 octombrie, de urgență pentru a îndrepta greșeala. CNSU a adoptat astăzi hotărârea nr. 94 din 25 octombrie 2021, care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în mall-uri.

„Se propune ca accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, prevede hotărârea.

În plus, noua hotărâre prevede și câteva excepții de la această obligativitate. Astfel, va fi permis accesul în mall persoanelor nevaccinate, dar care prezintă un test negativ în următoarele cazuri:

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Imediat după ședința CNSU, s-a încheiat și ședința de guvern care a început la ora 11:00. Raed Arafat, șeful DSU, este așteptat să clarifice noile măsuri adoptate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW