Radare de ultimă generație pentru supravegherea traficului maritim/Unde vor fi amplasate
Două radare de ultimă generație, unul cu funcție principală și altul cu funcție de rezervă, sunt amplasate astăzi pe clădirea Autorității Navale Române. Amplasarea va dura 48 de ore, iar în perioada imediat următoare va fi instalat și soft-ul care va permite operaționalizarea celor două echipamente care vor ajuta la supravegherea traficului maritim.
Un alt radar a fost deja poziționat în zona Midia, iar zilele următoare și zona Agigea va dispune de un echipament de același tip. Cele 4 radare, care sunt model Solid State fără magneton, vor ajuta la monitorizarea traficului maritim și vor permite detecția și urmărirea navelor pe o raza de minim 12 mile marine, informează Autoritatea Navală Română(ANAR).
„Nu doar distanța de operare este singurul element important, ci și imaginea de o calitate și claritate superioară pe care aceste radare o vor putea transmite este un criteriu esențial pentru coordonarea traficului maritim”, spun oficialii ANAR.
Ehipamentele au fost achiziționate prin proiectul “Sistem de informare și management al traficului maritim costier RO-VTMIS”. În cadrul aceluiași program cu finanțare europeană, ANR beneficiază și de echipamentele de comunicație VHF care sunt instalate în toate locațiile proiectului și anume Constanța, Mangalia, Agigea, Midia, Gura Portiței, Mahmudia, Sulina și Sf. Gheorghe. Cu ajutorul acestora, Centrul Maritim de Coordonare și Căpităniile de Port vor putea lua legătura cu navele aflate la o distanță de pâna la 30 de mile de coastă. Totodată, vor putea fi preluate apelurile de primejdie, stațiile fiind echipate cu transceiver (emisie/recepție) cu apel selectiv numeric. Este asigurată veghea în zona A1 conform reglementările IMO. Valoarea totală a proiectului este de 32.672.955,34 lei și este cofinanțat de iUniunea Europeană.
Sursă foto: ANAR
Comentarii