PUZ Sector 2, documentul care permite betonarea a 30 hectare de spațiu verde, din nou în vigoare
Victorie importantă pentru rechii imobiliari din București. Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 2, care permite transformarea a peste 30 hectare de spațiu verde în zone unde se pot construi blocuri și case, este din nou în vigoare, după ce Tribunalul București a respins cererea de anulare depusă de Ecopolis. Decizia nu este definitivă. Într-o declarație acordată pentru Mainenws.ro, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a subliniat că se va folosi de mijloacele legate pentru a împiedica noi construcții pe spațiu verde.
Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 2 a intrat inițial în vigoare în august 2020, după ce, în ciuda protestelor venite din societatea civilă, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General și-a dat votul pe proiect.
Unul dintre cei care au reclamat multiple probleme a fost actualul primar general, Nicușor Dan. Ajuns în funcție, edilul a reușit să în Consiliul General, ca urmare a unor negocieri extrem de dure, suspendare pentru 1 an a tuturor celor cinci PUZ-uri de sector care erau la acel moment în vigoare, printre care și PUZ Sector 2.
În februarie 2022, cu doar câteva zile înainte ca termenul de suspendare să expire, Tribunalul București a decis suspendarea PUZ-urilor pentru sectoarele 2,4 și 5, în urma unor cereri depuse de societatea civilă, după ce același lucru se întâmplase și cu PUZ-urile sectoarelor 3 și 6.
Decizie cu impact major a instanței
Apoi PUZ-urilor sectoarelor 3, 5 și 6 au fost anulate definitiv. Nu însă și PUZ Sector 2. Miercuri, 28 februarie, Ecopolis, ONG-ul care obținuse suspendarea, a pierdut pe fond procesul, astfel că reglementările votate în 2020 de PSD și ALDE sunt din nou în vigoare.
Potrivit HotNews.ro, documentul permite transformarea a peste 30 hectare de teren de pe malul Lacurilor Colentina, Tei, Plumbuita și Fundeni, dar și de la parcul de lângă Arena Națională din spații verzi în zone unde se pot construi blocuri și case.
Conform aceleași surse, printre zonele unde s-a aprobat schimbarea destinației de spațiu verde se numără: fosta bază sportivă a RADET de pe Calea Floreasca, o zonă de la intersecția bd. Barbu Văcărescu cu strada Țițeica, zona unde este construit Clubul Bamboo, zona fostelor pepiniere din Petricani, Insula Tibiscum de pe Lacul Fundeni și o bucată din spațiul verde de la Arena Națională. Aceste terenuri sunt proprietate privată, majoritatea fiind retrocedate.
De asemenea, în anumite cartiere de case, de exemplu Andronache, este crescut regimul de înălțime până la 14 etaje. La fel între zona dintre Lacul Fundeni și Lacul Dobroiești. Asta înseamnă că persoanele care au case în aceste zone se pot trezi oricând cu blocuri la fereastră.
Primarul Sectorului 2: Voi folosi mijloacele legale pentru a nu permite blocuri pe spații verzi
Primarul Sectorului 2 este conștient de posibilele efecte nocive pe care le-ar putea avea menținerea în vigoarea a acestui PUZ. Într-o declarație acordată pentru Mainenws.ro, Radu Mihaiu a subliniat că se va folosi de mijloacele legate pentru a împiedica noi construcții pe spațiu verde.
„Voi folosi toate mijloacele legale posibile pentru a păstra spațiile verzi din București și pentru a nu permite blocuri pe spații verzi. Analizez împreună cu primarul general pentru a vedea care sunt următorii pași pentru a asigura o dezvoltare normală a Bucureștiului și a nu permite dezvoltarea haotică de până acum”, a declarat Radu Mihaiu pentru Mainnews.ro.
Întrebat dacă USR va propune în Consiliul General adoptarea unei noi hotărâri de suspendare a PUZ Sector 2, Radu Mihaiu a explicat că a discutat deja cu Nicușor Dan despre acest subiect, însă nu au luat o decizie cu privire la acest subiect.
„O să discutăm cu domnul primar general pentru a vedea care sunt pași următori. Astăzi chiar am avut o discuție, însă nu am decis asupra pașilor pe care îi vom urma”, a precizat Radu Mihaiu.
Comentarii