Puncte de frontieră terestre din România, desființate din 1 ianuarie 2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va renunța la peste 30 de puncte de frontieră terestre, conform unui anunț al Ministerului Afacerilor Interne. Această decizie vine ca urmare a integrării complete în spațiul Schengen, un pas realizat în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul Uniunii Europene pe 12 decembrie 2024.
Hotărârea europeană prevede eliminarea controalelor pentru persoanele care tranzitează frontierele terestre interne dintre România, Bulgaria și Ungaria. Printre punctele de frontieră care vor fi închise se regăsesc Petea, Carei, Săcuieni, Episcopia Bihor, Borș, Salonta, Vărșand, Curtici, Nădlac, Nădlac II, Cenad, Borș II, Beba Veche și altele, conform documentației oficiale.
În Nota de Fundamentare, Ministerul Afacerilor Interne subliniază că această măsură este necesară pentru a pune în aplicare Decizia Consiliului Uniunii Europene. Totodată, se menționează că eliminarea controalelor la aceste frontiere interne impune creșterea măsurilor de siguranță publică, în contextul în care România se confruntă cu diverse forme de migrație ilegală, dată fiind poziția sa strategică între Orient, ca zonă de plecare, și Occident, ca destinație a migranților.
Un acord semnat în decembrie de miniștrii de Interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria prevede că, deși granițele terestre dintre Bulgaria și Grecia nu vor mai fi supuse controalelor după integrarea Bulgariei în Schengen, România și Bulgaria vor continua să aplice controale la frontierele lor pentru încă șase luni. În același timp, controalele dintre România și Ungaria vor rămâne temporar în vigoare. Polițiștii de frontieră vor avea autoritatea să efectueze verificări aleatorii atât în zonele fostelor puncte de trecere, cât și în regiunile verzi, care marchează frontierele fără infrastructură vamală.
În cazul în care controalele la frontierele interne vor fi reintroduse temporar, în conformitate cu regulamentele Schengen, clădirile punctelor de frontieră vor fi conservate, iar echipamentele disponibile vor putea fi redistribuite către alte instituții, în funcție de necesități. Proiectul de hotărâre guvernamentală urmează să fie discutat și aprobat în perioada imediat următoare, pentru a fi publicat în Monitorul Oficial.
foto: Inquam Photos / Casian Mitu