Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

PSD, chemat în judecată de un fost consilier. Cine este Anton Pisaroglu

By Andreea Traicu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 3 noiembrie 2020

Fostul consilier onorific al Vioricăi Dăncilă, Anton Pisaroglu, dă în judecată PSD după ce formaţiunea nu i-a plătit contractele de consultanţă încheiate în 2019 cu firmele pe care le deţinea, potrivit informaţiilor mainnews.ro. La sfârşitul lunii iunie, Pisaroglu a notificat PSD printr-un executor, solicitând sumele datorate. La acel moment, PSD susţinea că documentele vor fi analizate de departamentul juridic al partidului, însă până în prezent Pisaroglu nu ar fi intrat în posesia banilor.

„Sunt 12.186 de file, toate conținând informații despre tipul livrabilului, resursele implicate și orele lucrate. Sunt 2736 de livrabile distincte, peste 34.000 de ore de lucru, 80 de proiecte implementate și 47 de specialiști angrenați în proiect”, a declarat, în iunie, Anton Pisaroglu pentru Europa Liberă.

Colaborarea lui Anton Pisaroglu cu social-democraţii s-a încheiat după ce conducerea partidului a fost preluată de Marcel Ciolacu.

Cine e Anton Pisaroglu. De la cariera de sportiv, la legături cu politicieni străini de top

Anton Pisaroglu a apărut în prim-planul vieții publice în calitate de consilier onorific pe probleme internaționale al fostului premier Viorica Dăncilă. Dincolo de viaţa publică, Pisaroglu a avut un traseu cel puţin interesant, trecând de la cariera sportivă la domeniul comunicării strategice, aflându-se în locuri cheie în momente importante pentru politica externă globală.

S-a afirmat în timpul copilăriei și al tinereții ca rugbist de performanță, începându-și cariera în echipa locală de rugby, jucând ulterior la o echipă din Focșani şi transferat în cel din urmă la CSA Steaua București.

Din această poziție a fost selecționat, în mai multe rânduri, în loturile naționale de rugby, respectiv în naționala de juniori U19, cu care a participat la Campionatul Mondial din Franța 2003, lotul național U20, echipă cu care a câștigat Campionatul European organizat de România în anul 2004, precum și în lotul național de rugby 7.

A absolvit Academia Națională de Educație Fizică și Sport în anul 2006. În anul 2016 participă la două cursuri de formare de scurtă durată, organizate de prestigioasa Universitate Yale (științe politice) și Universitatea din Londra (securitatea informației).

Odată cu încheierea carierei sportive, începând cu anul 2007, activează în cadrul securității companiei MONOLIT DEVELOPMENT a omului de afaceri Dragoş Dobrescu, ajungând în scurt timp în poziția de șef al acesteia.

În 2012 părăsește compania pentru a deveni, timp de un an, director de vânzări la un dealer de autoturisme de lux din Germania – AUTOHAUS MAXIMILIAN GmbH. 

Pisaroglu oferea servicii de consiliere armatei burkinabeze, sau maliene, mai degrabă, decât companiei lui Timiș, sau strângea informații pentru “misiunile diplomatice românești din zonă”, cu care avea o strânsă legătură, așa cum menționează chiar el în CV-ul publicat de profit.ro. Trebuie menționat și că din aceeași zonă a fost răpit românul Iulian Gherguț, care este și acum captiv în Africa.

În anul 2015, același Pisaroglu a fost plecat, pentru o perioadă de trei luni, în Cambodgia. Despre activitatea sa din Phon Phen se știe doar că s-a ocupat de mutarea unui stoc foarte mare de mașini, din Rusia în Cambodgia, mașini ale dealerului auto Autolehman.

Asta ar fi varianta oficială, dar, dacă analizăm activitatea și implicarea sa în politică, respectiv în evenimentele politice din aceeași perioadă, din Cambodgia, nu pare exclusă posibilitatea unei posibile implicări a acestuia, manevra cu transferul stocului de mașini părând să fi fost doar o abilă acoperire.

în 2012-2013, Pisaroglu activa în Burkina Faso, ocupând funcția de consilier la compania lui Frank Timiș. La momentul respectiv, omul de afaceri Frank Timiș avea în exploatare situl minier Tambao, prin compania Pan African Minerals. Acest site minier se afla în nordul Burkinei Faso, la circa 5 km de granița cu Mali. Interesant este faptul că la 50-70 km de Tambao, în localitatea Gao, din Mali, era un confict armat, despre care presa internațională scrie că ar fi fost implicată și armata franceză, în sprijinul armatei maliene.

 

Începând cu 2016, colaborează, în paralel, cu două firme de consultanță, una dintre acestea fiind WASHINGTON EAST WEST POLITICAL STRATEGIES (firmă de consultanță politică și afaceri guvernamentale), iar cealaltă SIMARGL INTERNATIONAL CORPORATION (firmă de consultanță în domeniul comunicării strategice).

Ambele companii sunt înființate și deținute de Jamison Marshall Comins, consultant politic și lobbyst, cu expertiză pe spațiul ex-sovietic, un viitor partener de afaceri al lui Anton Pisaroglu.

În acționariatul firmei WASHINGTON EAST WEST POLITICAL STRATEGIES se regăsește și Corey Lewandowski, fostul manager de campanie al actualului președinte al SUA, Donald Trump. Despre firmă, presa americană a scris că ar fi făcut, inclusiv unor potențiali clienți din Europa de Est, oferte de întâlniri cu președintele Donald Trumo și cu vicepreședintele SUA Mike Pence.

SIMARGL INTERNATIONAL CORPORATION mai are ca managing partner pe Dimitrii Ermolaev, personaj ce se prezintă drept consultant pe comunicare strategică cu experiență pe spațiul Europei de Est și Africii Subsahariene.

Sub cupola SIMARGL funcționează și AFRICA INVESTMENT AGENCY, entitate ce își are sediul la Sankt Petersburg și care are ca scop sprijinirea companiilor ruse și din spațiul ex-sovietic care vor să deruleze afaceri în Africa.

În noiembrie 2018, Pisaroglu apare în Tivaouane, în Senegal, îmbrăcat în haine tradiționale senegaleze.

Foto: Anton Pisaroglu împreuna cu Augustin Tine, Ministrul Apărării Naționale din Senegal

Sursă foto: Facebook

Tivaouane este un oraș religios, cu o comunitate foarte mare de adepți ai unei frății musulmane numit Tijanism ( ce se traducere în voturi). Coincidenţă sau nu, în aceeași perioadă era și campanie prezidențială, Președintele Senegalului, Macky Sall, aflându-se, în același timp cu Pisaroglu, în acest oraș, și participând la același eveniment.

Pe 7 Februarie 2019, Pisaroglu scrie și un articol, pe blogul adevarul.ro, despre situația din Senegal, un articol pozitiv pentru Macky Sall.

Din anul 2018, se implică în afaceri în România, înființând:

  • STONE STRATEGIC SOLUTIONS SRL, alături de Jammison Marshal Comins și Alan Blaine Stone(firmă din acționarii căreia nu mai face parte în prezent);
  • H5 WORLDWIDE STRATEGIES SRL, în asociere cu Jammison Marshall Comins;

 

În 2019 este numit consilier onorific al premierului de la acea vreme, Viorica Dăncilă, pentru ca, în planul afacerilor, să mai fondeze o companie, respectiv ALLIED DEFENCE PARTNERS SRL.

La 06.06.2019, presa din România relata la unison despre numirea lui Anton Pisaroglu în poziția de consilier onorific pentru relații externe al premierului de la acea vreme.

Potrivit link-ului de pe site-ul american www.fara.gov, în ianuarie 2020 apare înregistrat actul constitutiv al companiei Stone Strategic Solution SRL, unde Anton Pisaroglu apare ca asociat cu fostul ofiter NSA/CIA Alain Blaine Stone și cu Marshall Comins, (consultant cu proiecte speciale in Rusia și SUA).

Stone Strategic Solution SRL a oferit servicii şi lui Samir Tahiri, fost ministru de Interne în Albania, condamnat pentru fapte de corupție.

Alan Blaine Sone, fost ofițer al National Security Agency (NSA), a lucrat, în prima parte a anilor 2000, pentru Pentagon, unde a fost adjunct pentru soluții C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) în Directoratul pentru Structurarea Forțelor, Resurse și Evaluare, precum și expert în relații internaționale pentru Divizia de Operațiuni Speciale Asia Pacific a Biroului secretarului adjunct al Apărării, responsabil cu operațiunile speciale și conflictele de mică intensitate. Alan Blaine Stone a înființat CIRCINUS DEFENSE LLC în 2008, Elliot Broidy intrând în acționariatul acesteia în 2015. Fostul expert al NSA și al Pentagonului a părăsit compania și a fost revocat, în vara lui 2018, din funcția de administrator al acesteia.

Despre această societate, presa a relatat că imediat după ce acționarul acesteia Elliot Broidy l-a sprijinit pe Liviu Dragnea în a vizita SUA, a încheiat un acord de colaborare cu compania ROMARM prin care viza implicarea într-un proiect de dezvoltare a capabilităților de comandă și control (C4I) ale armatei române, suma vehiculată în eventualul contract fiind de 200 milioane de dolari.

Elliot Broidy a fost vizat în SUA de o campanie a presei apropiate Partidului Democrat care l-a linșat public pe acesta pentru implicarea, în trecut, în mai multe afaceri suspecte în Ucraina, Qatar și Malayezia. Cel mai cunoscut scandal care l-a implicat pe Elliot Broidy a fost cel din anul 2009, când, în calitate de administrator al unui fond de investiții, a recunoscut mituirea unor oficiali din administrația orașului New York cu suma de 1 milion de dolari. Pentru a scăpa de o procedură judiciară, Elliot Broidy a fost de acord să plătească o amendă de 18 milioane de dolari.

În România, acesta a deschis prin CIRCINUS LLC, CIRCINUS DEFENCE SRL, societate care a fost administrată de Alan Blaine Stone și Stanley Richard Manning, fost ofițer în cadrul Comandamentului pentru Operații Speciale ale armatei SUA. În prezent firma este în proces de dizolvare.

În Decembrie 2019, același Pisaroglu este văzut vizitând Casa Poporului, împreună cu o delegație din Africa. Și, coincidență sau nu, având și o întâlnire cu Meleșcanu, la momentul respectiv președinte al Senatului. Alături de această delegație, am aflat că era însoțit și de un guvernator din Nigeria, despre care Pisaroglu ar fi afirmat că este viitorul candidat la prezidențiale.. Pe data de 10.02.2020, publica o fotografie din Nigeria împreună cu acest  guvernator, pe site-ul companiei deținute de acesta si de partenerul său, Marshall Comins.

Foto: Guvernator Kaduna State, Nigeria

Sursă foto: www.h5.ro

 

Coincidență sau nu, potrivit surselor mainnews.ro, la începutul lunii ianuarie, în 2020, Pisaroglu a făcut o deplasare la Beirut, fix la o zi după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, un moment delicat în Orientul Mijlociu.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, în Guineea Conakry, Pisaroglu apare într-o fotografie publicata  pe site-ul companiei H5, alături de Președintele Republicii Guineea, Alpha Conde. O scurtă cercetare a relevat faptul că erau proteste masive de stradă, în care s-au înregistrat și victime, totul pornind de la controversatul referendum organizat de președinte, și prin care acesta era acuzat că vrea să schimbe Constituția, pentru a-și asigura al treilea mandat. După mai multe amânări, în luna martie 2020, referendumul trece cu 89,79% .

 

Unele informații îl plasează pe Pisaroglu și în apropierea lui Louis Freeh ( ex-director FBI), pe care l-ar fi cunoscut prin Puiu Popovici, dar și că a fost văzut, de câteva ori, în București, prin anul 2016, în compania lui Hunter Biden, avocat american, fiul lui Joe Biden.

Sursele mainnews.ro menţionează că Pisaroglu s-a aflat la Monaco in anul 2018 la evenimentul companiei Burisma Group, al cărei director era Hunter Biden, la forumul internațional “Energy Security for the Future: New sources, Responsibility, Sustainability”. De altfel, Hunter Biden pare a fi un apropiat al lui Pisaroglu, nefiind prima oară când sunt văzuți împreună.

Menționăm că Burisma Group se afla în centrul unui scandal în campania prezidențială din SUA.

                                                 Eveniment Burisma, Monaco

   Ex prim-ministru cehiei – Mirek Topolanek

 

       Ex-Presedintele Poloniei – Aleksander Kwasneswski

Sursă foto: Facebook

În 2019, una dintre firmele lui Pisaroglu a încheiat un contract cu unul dintre cele mai mari centre medicale private din Asia de Sud-Est, colaborarea fiind menită să extindă acoperirea dezvoltarea spitalului în ţările din fosta Uniune Sovietică ()

La Chişinău, aceeaşi firmă, a lansat Institutul pentru prevenirea ameninţărilor hibride, o iniţiativă menită să analizeze informaţiile de tip fake-news.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *