Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


PSD atacă PNL: Mihai Chirica și Costel Alexe au adunat până acum 7 dosare penale

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 18 februarie 2022

Filiala Iași a Partidului Social Democrat (PSD) a transmis vineri, 18 februarie, un comunicat în care îi atacă pe liberalii Costel Alexe și Mihai Chirica, în contextul în care Costel Alexe are un nou dosar la DNA, după cum au anunțat procurorii DNA astăzi.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri, 18 februarie, că a început urmărirea penală față de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și alți 2 funcționari din CJ Iași. Liberalul este cercetat pentru abuz în serviciu, după ce și-ar fi pus un consilier la conducerea Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași, potrivit parchetului anticorupție.

Astfel, social-democrații din Iași au transmis astăzi că Mihai Chirica – membru PNL în prezent, dar fost membru PSD – și Costel Alexe  „au adunat până acum 7 dosare penale și niciun proiect de interes major pentru comunitate”.

„Iașul pare condamnat la stagnare și subdezvoltare din cauza problemelor penale ale celor care administrează vremelnic Consiliul Județean (CJ) și Primăria Iași. Din 2020 și până astăzi, liberalii Costel Alexe și Mihai Chirica s-au făcut remarcați doar prin prisma competiției de dosare de corupție în care au intrat și nu prin proiectele și fondurile atrase pentru ieșeni.

Din păcate, astăzi Iașul a fost zguduit de anunțul întocmirii unui nou dosar penal pe numele lui Costel Alexe, care este acuzat de procurorii Direcția Naționale Anticorupție (DNA) de abuz în serviciu în formă continuată. Subiectul pare o rețetă brevetată deja de liberali, în sensul că un apropiat al președintelui Consiliului Județean a fost numit într-o funcție de conducere publică, în condițiile în care persoana respectivă nu îndeplinea condițiile necesare pentru angajare. Reamintim faptul că DNA a întocmit recent un alt doar penal cu privire la angajările politice de la Apele Române Iași, unde, printre cei vizați se află și Petru Avram, cumătrul lui Costel Alexe.

Președintele CJ Iași a ajuns la dosarul penal cu numărul 2, după dosarul „Tabla” și dezvăluirile presei din afacerea „Cheresteaua” în care Costel Alexe este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare pentru că ar fi solicitat 22 de tone de tablă și 300 mc de cherestea pentru a acorda diferite facilități unor societăți sau persoane în perioada în care a activat ca ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor”, conform sursei citate.

PSD Iași mai punctează că Mihai Chirica, fost membru al PSD, este de departe campion în ceea ce privește dosarele penale”.

„Numele primarului Iașului apare în 5 dosare penale care vizează acțiuni ilegale petrecute la nivelul administrației locale”, subliniază social-democrații ieșeni.

În acest context, organizația județeană cere demisia celor doi, „pentru a reda ieșenilor speranța la un trai mai bun și pentru a recâștiga demnitatea unei metropole culturale și elitiste, târâte nemeritat acum în scandaluri și suspiciuni de corupție ale unor personaje certate cu legea”.

Main News a cerut un punct de vedere în acest caz din partea purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, dar acesta nu a răspuns solicitărilor până la ora publicării materialului.

Context

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri, 18 februarie, că a început urmărirea penală față de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și alți 2 funcționari din CJ Iași. Liberalul este cercetat pentru abuz în serviciu, după ce și-ar fi pus un consilier la conducerea Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași, potrivit parchetului anticorupție.

În același dosar mai sunt cercetați Radu Apetrei, șeful Serviciului resurse umane și salarizare din CJ Iași, și Vlad Corneliu Baba, consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinet la Președintele CJ Iași.

Procurorii susțin că, pe 11.11.2020, Costel Alexe, la scurt timp după ce a câștigat mandatul de președinte al CJ Iași, l-ar fi detașat pe Vlad Baba pe funcția de manager interimar la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” deși fusese angajat la Consiliu în aceeași zi și „nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a funcției”.

„Ulterior, la datele de 10.03.2021 și 07.07.2021, suspectul Alexe Costel, în calitatea menționată anterior, ar fi dispus prelungirea detașării suspectului Baba Vlad-Corneliu în aceeași funcție de conducere”, se mai arată în comunicatul DNA.

Șeful serviciului de resurse umane și salarizare din CJ Iași l-a ajutat pe Costel Alexe cu documentele necesare, potrivit anchetatorilor.

„Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Județean Iași și Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași în sumă totală de 86.153 lei, reprezentând suma remunerațiilor încasate de către suspectul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar și vătămarea intereselor legitime ale celor două instituții urmare a numirii interimare la conducerea școlii a unui manager care nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere a unei instituții publice de cultură”, mai arată procurorii.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW