Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Protestele fermierilor se extind de la București la Madrid: front comun împotriva Pactului Verde

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 23 ianuarie 2024 Etichete: , , , ,

Într-un val de proteste care se răspândește din inima României până în însorita Spanie, fermierii europeni își fac auzite nemulțumirile față de Pactul Verde European și creșterea accizelor la motorină. Conform informațiilor furnizate de Le Monde, peisajul rural european suferă un tumult de amploare, în timp ce inflația și importurile din Ucraina împing tot mai mulți oameni să iasă în stradă. 

Fermierii din întreaga Europă își exprimă nemulțumirea, din Spania până în România, trecând prin Polonia, Germania și Franța. După o săptămână de proteste masive, fermierii germani au amenințat joi, 18 ianuarie, cu noi acțiuni.

Liderii UE sunt îngrijorați că această mișcare de protest ar putea să se extindă, asemănătoare cu cea care a afectat Franța 2018-2019, cunoscută sub numele de „vestele galbene”, contribuind, în același timp, la creșterea influenței extremei drepte. Aceste proteste, generate inițial de motive locale sau decizii naționale precum creșterea taxelor la motorină sau concurența importurilor ucrainene, toate vin într-un context tensionat la Bruxelles.

Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor (FNSEA) și omologul său european, Comitetul Organizațiilor Profesionale Agricole-Confederația Generală a Cooperativelor Agricole (COPA-CogecA), exprimă opoziția față de Pactul Verde European sau Green Deal. Inițiativa politică promovată de Comisia Europeană urmăreste implicarea celor 27 de state membre într-o tranziție ecologică, stabilind obiective pentru reducerea utilizării pesticidelor, dezvoltarea agriculturii ecologice și protejarea biodiversității, conform G4Media.

Protestele din România

Nemulțumirile fermierilor din România sunt alimentate de temeri legate de concurența agresivă a cerealelor ucrainene. Fermerii acuză Guvernul că favorizează importurile la prețuri reduse din Ucraina și că această decizie afectează negativ promovarea producției locale.

Revolta a erupt pe 9 ianuarie, cânt tractoare cu sloganul „Frați fermieri, uniți-vă!” au ocupat căil de acces spre București, extinzându-se rapid în întreaga țară. Drumurile către țările vecine au fost blocate, iar fermierii au amenințat că vor bloca Piața Victoriei din București, unde se află sediul Guvernului.

Protestele din Germania, Olanda, Franța și Spania

În Germania, decizia guvernului lui Olaf Scholz de a elimina subvențiile „dăunătoare pentru climă”, inclusiv cea pentru motorină agricolă, în bugetul din decembrie 2023, a declanșat un val de nemulțumiri printre agricultori.

În Franța, sub conducerea FNSEA și a Tinerilor Fermieri, protestele împotriva standardelor percepute ca dăunătoare au început încă din noiembrie 2023, îndemnându-i pe fermieri să așeze panouri cu numele localității invers, simbol al unei țări aflate în declin sub presiunea normelor.

În Olanda, protestele au traversat granițele, extinzându-se în Belgia. Fermierii au contestat un proiect din primăvara anului 2023, concentrat pe sectorul lor și au vizat în special crescătorii de porci, responsabili pentru 60% din emisiile de azot.

În sudul Europei, tensiunile cresc. La reuniunea miniștrilor europeni ai agriculturii la Cordoba, Spania, pe 5 septembrie 2023, peste 6.000 de fermieri și crescători de animale au protestat în orașele din Andaluzia împotriva „creșterii costurilor de producție”, „concurenței neloiale din importurile din țări terțe” și „cerințelor de mediu insuportabile ale Comisiei Europene”.

Mișcarea de protest europeană pune presiune pe liderii de la Bruxelles și a celorlalte capitale europene, subliniind tensiunile din mediul rural și preocupările legate de politica ecologică a Uniunii Europene.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii