Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Bogdan Licu, interviu la CSM/ Procurorul recunoaște că a fost membru al Masoneriei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 2 martie 2020 Etichete: , , ,

Bogdan Licu susține, luni, interviul în fața Secției pentru procurori a CSM pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe (PÎCCJ).

Dacă va fi desemnat de președintele României, Licu ar urma să ocupe locul doi în parchet, după Gabriela Scutea.

Cazul Caracal

Bogdan Licu a afirmat că din punctul său de vedere cazul Caracal a fost unul extrem de complex și spune că în ceea ce privește rechizitoriul dosarului a existat „o comunicare deficitară”

“Având în vedere că am deținut funcții de conducere și am condus interimar Parchetul General(…), am parcurs toată activitatea Ministerului Public, mai puțin DNA și DIICOT. Având în vedere că proiectul este de aproape o lună pe site-ul CSM, sunt sigur că a fost analizat. (…) În calitate de interimar, pentru a da eficiență și pentru a verifica anumite aspecte(…)Am constat din păcate că în multe unități nu se mai ținea serviciul de audiență cu cetățenii(…)În activitatea mea am dispus, anul trecut, mai multe controale în teritoriu. Lucrurile care s-au întâmplat m-au făcut să dispun acest lucru. (…)Am dispus mai multe controale privind cazul Caracal. Aplecându-mă acestui aspect al activității DIICOT am considerat că este necear să dispun la DIICOT un control de 5 ani cu privire la numărul de dosare efectuate în dosarele de trafic de persoane. Pe 6 august 2019 am dispus un control care să vizeze (…)modul de soluționare a cauzelor din dosarele de trafic de personae. Este cel mai amplu control thematic din istoria Ministerului Public.

Cazul Caracal a fost foarte complex. Pentru acest tip de cauze cred că ar trebui formată o echipă de specialiști. (…)Îmi exprim o comunicare deficitară privind rechizitoriul cazului Caracal. (…)Nu s-a constituit o comisie pentru că ar fi fost pe lângă lege. Îmi cer scuze. A fost vina mea”, a declarat Bogdan Licu.

Bogdan Licu a spus în încheierea prezentării că 2019 a fost cel mai greu an din cariera sa profesională.

„Anul trecut a fost cea mai grea perioadă profesională a mea. (…)Pentru mine a fost o mare onoare să fiu procuror general”, a spus candidatul.

Cazul Sorina

Cazul Sorina a fost unul de excepție care l-a marcat, susține Bogdan Licu, candidat la funcţia de prim adjunct al procurorului general.

„Cazul Sorina a fost un caz de excepție, care pe mine m-a marcat. Îmi aduc aminte c au început să sune telefoanele. (…)Am constatat că era o doamnă procuror care a fost acolo. (..)În weekendul acela m-am documentat și am constatat că tribunalul Mehedinți respinsese o cerere de adopție, ulterior a admis. (…)Am decis că este cazul să mă implic. Mai întâi am vrut să mă asigur că copilul este bine și după am considerat că ar trebui făcută o reevaluare. (…)Au fost probleme de competență, s-a plimbat solicitarea de la o instanță la alta. Îmi asum tot ce am făcut. Poate nu am comunicat foarte bine în acea perioadă. În media s-a prezentat ca un război, dar s-a uitat că la mijloc era un copil. Un copil care creștea de la 1 an în familia maternală. Un copil care a fost smuls brutal din sânul familiei maternale. Nu contest că va avea o viață mai bună, este clar, dar emoțional nu știu. (…)Familia adoptatoare a mai stat în România o lună. Au dus-o pe fetiță în fiecare zi la psiholog. Eu sper că a înțeles ce i s-a întâmplat”, a afirmat Licu.

Întrebat dacă crede că implicarea sa în acest caz a fost de natură să fragilizeze Ministerul Public, Licu a răspuns:

„În ce privește cazul Sorina, și atât cât poate fi spus public, repet și aici ar putea fi spuse lucruri într-o ședință nepublica, pentru că privesc informații confidențiale. Implicarea în acest dosar a adus prejudicii imaginii Ministerului Public, dar, în esență, a făcut mult bine unui copil, și tarii noastre. Credeți-mă ce vă spun. Mi-am asumat acest lucru, să știți că știam că vor fi discuții, știam că o să fiu bombardat, știam că o să fiu pus la zid, da rua fost mult ai importante principiile are au fost la baza acțiunilor mele decât criticile care mi-au fost aduse”.

Licu vrea o singură structură de filaj pentru Parchetul General, DNA și DIICOT: Am fost lăsați în pielea goală

În cadrul interviului, Bogdan Licu a spus că ar vrea înființarea unei structuri de filaj și interceptări comune pentru Parchetul General, DNA și DIICOT.

„În prezent, în Ministerul Public functionează trei astfel de servicii tehnice.(…)Un serviciu tehnic la care să apeleze parchetul, în subordinea politicului, la un moment dat poate reprezenta o vulnerabilitate. Și de aceea eu sunt adeptul unui singur serviciu tehnic, unic, cu dotarea corespunzătoare și cu personal calificat. (…)

Nu poți să faci filaj cu doi oameni și să te bați cu pumnul în piept că ai echipe de filaj. Trebuie sa punem ceva în loc. Nu o sa comentez deciziile judecătoresti, deciziile CCR, dar brusc, am fost lăsați în pielea goală, prin decizia celebra ca SRI a fost scos din câmpul tactic”, a spus Bogdan Licu.

Procurorul a mai propus accesarea unor fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Serviciului Tehnic.

Despre acuzațiile de plagiat

Bogdan Licu a fost întrebat în cadrul interviului despre motivul pentru care a ales să nu mai candideze la functia de procuror general și să candideze la funcția de procuror general adjunct, în contextul acuzațiile de plagiat în lucrarea de doctorat.

„Am ajuns la concluzia că-mi mai trebuie puțină experiență pentru a conduce eficient Ministerul Public, de aceea m-am înscris pentru postul de prim adjunct al procurorului general”, a spus Licu.

Eliminarea pensiilor speciale/ Licu: „Mă opun”

Întrebat ce părere are despre proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, Bogdan Licu a spus:

Nu am adoptat o poziție oficială, dar în câteva rânduri, în fața reprezentanților mass-media, am spus că mă opun total unei astfel de inițiative, despre care cred că este dăunătoare magistraților și activității Ministerului Public. Aceste discuții nu fac bine colegilor noștri, care și asa sunt atacați mediatic și legislativ. Mă opun total acestei modificări”, a afirmat procurorul.

Bogdan Licu: Am făcut parte din Masonerie

În încheiere, Bogdan Licu a afirmat că a făcut parte din Masonerie, dar a ieșit din această asociație secretă în anul 2012.

Vreau să mai spun ceva, la final. Un subiect pe care vreau să-l clarific și care a fost adus în atenția publcia, am constata că nu m-ați întrebat. Dar a fost speculat nefondat că o critica la adresa mea, că o speculație, și anume apartenență mea la Masonerie. Vreau să clarificam și acest lucru. Da, am făcut parte din Masonerie. Nu am fost un membru activ, am fost de 2-3 ori la întrunirile dânșilor, da începând cu luna august 2012, cu un an înainte de a fi emisa hotărârea CSM, mi-am dat demisia de acolo. Acest lucru se găsește la dosarul pe care fiecare fost mason îl are la Marea Loja. Am vrut să clarific acest lucru, pentru a u mai fi alte speculații cum că sunt mason. Nu sunt mason.(…) Am fost pentru câțiva ani. Să știți că nu este un lucru urat.(…)Eu am îndrumat jurnaliștii care m-au contactat să se adreseze oficial Marii Loje Naționale. Am constatat că nu au făcut-o, sau poate au făcut-o, dar nu au fost mulțumiți de răspunsul primit, pentru că ideea era că ei să fi încălcat acea hotărâre a CSM-ului./ Nu aveam cum să o încalc, eu dandu-mi demisia cu un an înainte apariteiei acesteia. I-am îndrumat să se adreseze Marii Loje Naționale”, a spus Bogdan Licu, în încheiere.

sursa foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *