Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Un constructor vrea să oblige CNAIR să încheie contractul pentru lotul Biharia – Chiribiș din A3. Condiția pusă de compania națională de drumuri – SURSE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 ianuarie 2024

Firma Precon Transilvania, câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția lotului Biharia – Chiribiș din Autostrada Transilvania, a înaintat o acțiune la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor în încercarea de a obliga Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să încheie contractul. Potrivit informațiilor noastre, CNAIR i-a cerut constructorului din Bihor să renunțe la procesul intentat companiei pentru că, în cazul în care va fi câștigat, va intra în vigoare vechiul contract.

Firma Precon este deținută printr-un interpus de Benjamin Rus, patronul Trameco (Selina), cea care a provocat întârzieri de 3 ani Autostrăzii Biharia – Chiribiș (28,3 km). Concret, după ce și-a subestimat masiv costurile lucrărilor pe care ar fi trebui să le realizeze, constructorul din Bihor a cerut suplimentarea cu 50% a valorii contractului. Acest lucru a fost refuzat categoric de către responsabilii din cadrul CNAIR pentru că, în caz contrar, ar fi riscat să fie trași la răspundere penală.

Selina este în proces cu CNAIR

În mai 2022, compania de drumuri a reziliat unilateral contractul cu Trameco și început demersurile pentru o nouă licitație. O decizie absolut firească, în condițiile în care firma din Bihor nu dorea să înceapă lucrările. Dar cum într-o societate ca a noastră firescul de cele mai multe ori nu își are locul, Trameco a contestat decizia în instanță și a cerut despăgubiri de circa 40 milioane lei.

Între timp, CNAIR a lansat o nouă licitație, iar valoarea lucrărilor a fost actualizată. Benjamin Rus nu s-a lăsat și s-a înscris și la noua procedură, dar cu o altă societate, Precon Transilvania. Această firmă avea în cele din urmă să fie declarată câștigătoarea procedurii. Decizia a fost atacată în instanță de către Strabag, însă societatea din Austria nu a avut câștig de cauză.

CNAIR îi cere constructorului din Bihor să renunțe la proces

Prin urmare, CNAIR ar trebui să semneze contractul în valoare de peste 700 milioane de lei, fără TVA. Aici însă a apărut un blocaj. Potrivit informațiilor noastre, responsabilii din CNAIR i-au cerut constructorului din Bihor să renunțe la procesul intentat companiei pentru că, în cazul în care va fi câștigat, va intra în vigoare vechiul contract, ceea ce ar însemna că noul contract s-ar anula automat.

„Noul contract este cu clauză rezolutorie. Dacă pierdem litigiul cu ei, noul contract s-ar anula automat. Noi încercăm să negociem cu ei. El mai vrea niște bani pentru contractul vechi, cel unde nu au făcut nimic”, a explicat o sursă din CNAIR.

Benjamin Rus nu a acceptat însă un astfel de acord, astfel că a mers la CNSC. Rămâne de văzut ce va decide instanță.

Comentarii