Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Protest USR în fața Biroului Electoral al Sectorului 2. Radu Mihaiu: „Avem suspiciuni documentate de fraudă pentru peste 2.000 de voturi”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 iunie 2024

Mai mulți lideri ai USR, în frunte cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, protestează în fața Biroului Electoral al Sectorului 2 pentru a cere renumărarea voturilor în peste 30 de secții de votare, acolo unde, spun ei, există suspiciuni de fraudare a votului.

Alegerile locale s-au încheiat duminică, în teorie. Practic, bătăliile încă continuă în mai multe locuri din țară, în condițiile în care, după centralizarea proceselor verbale, s-au descoperit mai multe neconcordanțe. În sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, acolo unde candidații PSD-PNL, George Tuță și Rareș Hopincă le-au luat fața primarilor în funcție, Clotilde Armand și Radu Mihaiu, cu diferențe infime, Alianța Dreapta Unită cere renumărarea voturilor în mai multe secții de votare.

Mihaiu: „Avem suspiciuni documentate de fraudă pentru peste 2.000 de voturi”

Miercuri, mai mulți lideri USR, printre care primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, primarul municipiului Bacău, Lucian Stanciu Viziteu, și Radu Mihaiu, au cerut în stradă clarificarea tuturor acestor suspiciuni. Într-o declarație de presă, Mihaiu a transmis că există bănuieli documentate de fraudă pentru peste 2.000 de voturi, inclusiv o secție de votare unde rezultatele au fost inversate, caz despre care Mainnews.ro a relatat încă de ieri.

„Cer biroului electoral de sector, biroului electoral central și decidenților politici să respecte votul cetățenilor Sectorului 2. Avem suspiciuni documentate de fraudă pentru peste 2.000 de voturi. 2.000 de voturi fac diferența. Din punctul meu de vedere, aceste alegeri trebuie să fie validate după ce toate aceste suspiciuni sunt verificate. Avem o secție în care s-au inversat rezultatele. Avem 504 voturi dispărute. Avem 1.345 de buletine dispărute din secții. Cer PNL să se disocieze de această tentativă de fraudare a alegerilor. Cer PNL să voteze pentru renumărările cerute. Avem o secție care a fost raportată ca fiind greșit trecută pe procesul-verbal, nu există nicio decizie. Oamenii din secția de votare au recunoscut că au trecut greșit. În plus, în biroul electoral de sector au apărut două voturi nule, pe care cei din secția de votare nu le cunosc. Am depus cerere de renumărare pentru peste 30 de secții”, a declarat Radu Mihaiu.

PSD nu este de acord cu renumărarea voturilor

De cealaltă parte, PSD a transmis, într-un comunicat de presă, că se opun renumărării voturilor pentru că reprezentanții USR din secțiile de votare nu au avut obiecții în momentul completării proceselor verbale.

„Referitor la presiunile disperate făcute de USR pentru renumărarea voturilor de la Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, PSD face precizarea că în momentul numărării voturilor în secțiile de votare reprezentanții USR nu au avut nimic de obiectat în privința voturilor valabile exprimate pentru candidații la primăriile de sector. Reprezentanții USR din secțiile de votare nu au depus nicio întâmpinare și nu au semnalat nicio fraudă atunci când au semnat procesele verbale. În secțiile de votare nu a existat nicio dispută cu privire la voturile atribuite fiecărui candidat, nici din partea reprezentanților USR, nici din partea reprezentanților altor partide politice. Ca atare, cei de la USR au renunțat la dreptul de a mai contesta atunci când reprezentanții lor și-au exprimat acordul, prin semnătură olografă, asupra corectitudinii  rezultatelor atribuite fiecărui candidat la primăriile de sector”, au transmis reprezentanții PSD, într-un comunicat de presă.

Comentarii