Proiectul de lege privind votul în diaspora a fost votat astăzi în Parlament: 228 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 19 abțineri
Proiectul de lege privind votul din diaspora a trecut astăzi de Camera Deputaților, cu o majoritate confortabilă: 228 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 19 abțineri. Dacă ieri, în Comisia Juridică a fost introdus amendamentul potrivit căruia rezultatele exit-poll-urilor nu vor fi comunicate înainte de ora 24, astăzi, acesta a picat în urma votului deputaților.
Au rămas însă celelalte amendamente: „În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”, arata proiectul.
Știre inițială:
Legea privind votul în diaspora va intra astăzi la dezbatere la Camera Deputaților. Asta după ce ieri, Comisia Juridică a Camerei a adoptat raportul asupra proiectului care vizează modificarea legii electorale privind votul în diaspora.
Față de forma adoptată în Senat, au apărut și două principale modificări: interzicerea prezentării rezultatelor de la exit-poll-urile realizate pe parcursul zilei, la ieșirea de urne, înainte de ora 24.00, ora României. Amendamentul a venit din partea deputatului UDMR Marton Arpad, argumentul adus fiind că acestea ar putea influența decizia de vot a românilor din străinătate, din cauza diferențelor de fus orar.
Un alt amendament este cel al opoziției și se referă la faptul că listele electorale suplimentare din străinătate se fac şi în format pe hârtie, în cazul existenţei unor disfuncţionalităţi.
„Listele electorale suplimentare din străinătate generate în format electronic în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În situaţia disfuncţionalităţii sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare se introduc pe format de hârtie şi cuprind pentru numele, codul numeric personal şi semnătura alegătorului”, se precizează în proiectul care va fi suspus la vot în Camera Deputaților.
Modificări ale legii electorale care vor intra în dezbatere la Camera Deputaților
În diaspora, votul se desfăşoară pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică.
„În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”, arata proiectul.
Dacă numărul membrilor Biroului electoral prezenți în ziua votului este insuficient, acesta poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
Una dintre problemele care au generat ample discuții a fost posibilitatea exprimării votului după ora 21.00. Parlamentarii, atât cei din opoziție, dar și cei de la putere au decis ca, în diaspora, la ora 21,00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot.
Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală. Alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23,59.
Proceduri pentru votul prin corespondență
MAE va transmite la AEP lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa sau alte forme de înregistrare în străinătate, defalcat pe state.
Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.
Conform celor adoptate, „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.
Proiectul a fost adoptat luni de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: mainnews.ro/proiectul-de-lege-privind-votul-in-diaspora-a-fost-votat-astazi-in-parlament-228-de-voturi-pentru-1-vot-impotriva-si-19-abtineri/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: mainnews.ro/proiectul-de-lege-privind-votul-in-diaspora-a-fost-votat-astazi-in-parlament-228-de-voturi-pentru-1-vot-impotriva-si-19-abtineri/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/proiectul-de-lege-privind-votul-in-diaspora-a-fost-votat-astazi-in-parlament-228-de-voturi-pentru-1-vot-impotriva-si-19-abtineri/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/proiectul-de-lege-privind-votul-in-diaspora-a-fost-votat-astazi-in-parlament-228-de-voturi-pentru-1-vot-impotriva-si-19-abtineri/ […]