Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine poate ieși la pensie mai devreme fără penalizare. Noua lege îi răsplătește pe cei cu vechime mare

By Oprea Ioana , in Stirile zilei , at 10 august 2024

Noua lege a pensiilor, care intră în vigoare în septembrie, le dă o serie de avantaje românilor care au vechime mai mare. Pe lângă punctele de stabilitate, cei care au muncit mai mult de 40 de ani pot ieși la pensie mai devreme cu cinci ani, fără nicio penalizare.

Începând cu 1 septembrie 2024, ieșirea le pensie fără penalizare poate fi obținută cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare de către angajații care au cel puțin cinci ani peste stagiul complet de cotizare contributiv, adică cel puțin 40 de ani vechime în muncă. Astfel, un bărbat se poate pensiona mai devreme, cu această condiție, la vârsta de 60 de ani, iar o femeie, la acest moment, la aproape 58 de ani.

Potrivit articolului 56 din Legea 360/2023, care va deveni operațională de la 1 septembrie, persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel puţin cinci ani pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare (n. red. – 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani și 3 luni pentru femei, valabilă în acest moment). Trebuie menționat însă că în cazul femeilor vârsta standard de pensionare va crește gradual până în anul 2035, când va fi aceeași ca pentru bărbați, respectiv 65 de ani.

Reducerea vârstei standard de pensionare menționate anterior nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua lege, cum ar fi, spre exemplu, munca în condiții speciale, sau de alte acte normative.

„Reforma sistemului de pensii întărește principiul contributivității, iar cei care au muncit mai mult sunt răsplătiți mai mult. Pe lângă posibilitatea pensionării cu cinci ani mai devreme fără penalizare, cei care au muncit 40 de ani primesc și punctele de stabilitate. Mai exact, doar din aceste puncte de stabilitate sunt peste 900 de lei, la care se vor adăuga, în mod evident, punctele contributive și punctele din perioadele asimilate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

În acest moment, potrivit legislației încă în vigoare până la 1 septembrie, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, cu condiția să se fi realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipată

Noua lege a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie, elimină pensia anticipată fără penalizări, însă există și excepții, așa cum am arătat mai sus.

Potrivit legii, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani. Articolul 46 alin. (4) prevede că la calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al stagiului complet de cotizare contributiv se ia în considerare şi perioada prevăzută la art. 14 alin. (1) lit. e), adică persoana a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.

În ce privește pensia anticipată, legea prevede un sistem de penalizare, în funcție de perioada care ar fi rămas până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Astfel, noua lege a pensiillor prevede că pensia anticipată se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la cinci ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Astfel, potrivit Tabelului nr. 4 din Legea 360/2023, pensia celor care au până la un an peste stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa nr. 5 va fi diminuată cu 0,40% pentru fiecare lună de anticipare, a celor care au între un an si doi ani procentul de diminuare va fi de 0,35%, cei între doi și trei ani, 0,30%, între trei și patru ani, 0,25%, iar în cazul celor care au între patru și cinci ani peste stagiul complet de cotizare diminuarea va fi de 0,20% pentru fiecare lună de anticipare.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează eliminând diminuarea.

Cum poți ieși la pensie anticipat fără penalizare

Așa cum am arătat însă la începutul materialului, există și angajați care pot ieși mai devreme la pensie (dar nu mai mult de cinci ani față de vârsta standard), fără diminuarea cuantumului acesteia, cu condiția să aibă măcar cinci ani peste stagiul complet de cotizare.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a dat exemplul unor bărbați care au împlinit 60 de ani, dar care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.

„Te poți pensiona anticipat fără penalizare, spre exemplu, în următoarea situație: dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile”, a explicat ministrul Muncii.

Dacă luăm exemplul unei femei angajate de la 17 ani și trei luni, cu stagiu de cotizare de 40 de ani, mamă a doi copii și în cazul căreia vârsta standard de pensionare până la finalul anului 2024 ar fi 62 de ani și 3 luni, aceasta poate beneficia de o reducere de cel mult cinci ani pentru vechime, dar și de o reducere de un an pentru că a crescut doi copii, așa încât ea poate ieși la pensie fără penalizare cu șase ani mai devreme, la 56 de ani și trei luni.

Noua lege introduce mecanisme de corectare a inechităților existente și elimină discrepanțele în modul de calcul pentru diferite categorii de pensionari. Un alt avantaj al legii este că și veniturile nepermanente contributive sunt luate în calcul.

Astfel, veniturile nepermanente care vor fi luate în calcul de la 1 septembrie la stabilirea și/sau recalcularea pensiei sunt: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale; premiile anuale şi cele acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate; al 13-lea salariu; formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru; sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor; indemnizaţiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

De asemenea, în noua lege au fost introduse opțiuni mai flexibile pentru ieșirea la pensie, inclusiv posibilitatea de a continua lucrul după atingerea vârstei standard de pensionare, cu acordul anual al angajatorului, până la 70 de ani, cu beneficii suplimentare pentru cei care aleg această opțiune.

Bonus, punctele de stabilitate

„Cea mai mare noutate a Legii 360/2023 o reprezintă punctele de stabilitate, care sunt un bonus în plus la punctele de contributivitate pentru cei cu un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani. În cazul acestora, cuantumurile pensiilor vor crește substanțial”, menționa președintele Casei Naționale de Pensii Publice

Punctele de stabilitate sunt cele calculate pentru fiecare an lucrat peste stagiul de cotizare de minimum 25 de ani, respectiv 0,50 puncte/an pentru fiecare an între al 26-lea și al 30-lea inclusiv, 0,75 puncte/an pentru fiecare an între al 31-lea și al 35-lea inclusiv și 1 punct/an pentru fiecare an din intervalul de la al 36-lea înainte.

Spre exemplu, o persoană care a realizat un stagiu contributiv de cotizare de 40 de ani va avea 15 ani peste stagiul limită de cotizare de 25 de ani și va obține un număr de 11,25 de puncte de stabilitate suplimentare punctelor de contributivitate, ceea ce înseamnă aproximativ 910 lei în plus la pensie.

Prin noua lege se urmărește și reforma completă a sistemului de pensii, inclusiv digitalizarea și simplificarea procedurilor administrative, ceea ce va aduce o mai mare predictibilitate pentru pensionari.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii