Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Proiectul de lege prin care părinții ar primi zile libere de la serviciu pe durata închiderii școlilor, retrimis în Comisie

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 10 martie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Proiectul de lege depus de deputatul ALDE, Marian Cucșa, în anul 2019 care prevede ca părinții să poată sta acasă cu copiii atunci când școlile sunt închise, și care trebuia să fie votat, marți, în Camera Deputaților, se va reîntoarce în Comisie pentru adăugarea unui amendament.

Motivul pentru care deputații au decis reîntoarcerea proiectului de lege în Comisie este pentru adăugarea unui amendament care prevede ca zilele libere pe care părinții le iau să fie plătite de stat, nu de angajator.

Proiectul de act normativ va mai sta în Comisie încă o săptămână.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis, luni, ca toate școlile și grădinițele din România să fie închise timp de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, cu posibilitate de prelungire.

Ce prevede proiectul

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorul susține că propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a școlilor ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Astfel, unul dintre părinți ar putea sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până la 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului.

„Zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată”, se mai arată în proiect.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com